Acasa InternationalExterne May, înfrântă în alegerile anticipate din M.Britanie

May, înfrântă în alegerile anticipate din M.Britanie

scris de A.P.
30 afisari

Partidul Conservator britanic a pierdut în alegerile anticipate de joi majoritatea absolută pe care o deţinea în Parlament, însă rămâne cea mai mare formaţiune în Legislativ, scrie presa britanică.

Conservatorii au pierdut zece mandate, iar laburiştii au obţinut cu 30 mai multe faţă de fostul legislativ la numărarea voturilor în 624 de secţii; 192 de femei au fost alese parlamentar. Britanicii au votat timp de 15 ore în alegerile anticipate convocate de premierul Theresa May pentru a-şi întări majoritatea parlamentară şi a elimina orice opoziţie înainte de începerea negocierilor pentru Brexit.

UPDATE 08:11 – May, înfrântă în alegerile legislative, după ce Partidul Conservator a pierdut majoritatea absolută în Parlament 

Partidul Conservator britanic a pierdut în alegerile anticipate de joi majoritatea absolută pe care o deţinea în Parlament, însă rămâne ce mai mare formaţiune în Legislativ, scrie presa britanică.

Partidul lui Theresa May, care a convocat acest scrutin anticipat pentru a-şi consolida majoritatea de 330 de mandate, a obţinut doar 308 mandate – cu 12 mai puţin ca în fosta legislatură -, după numărarea voturilor în 634 de circumscripţii, şi nu mai poate obţine 326 de mandate şi o majoritate.

Acest prag de 326 de mandate i-ar fi permis să-şi păstreze majoritatea absolută în Parlament.

UPDATE 8:01 Ministrul britanic de Interne Amber Rudd, realeasă la limită, după renumărarea voturilor, în Parlament 

Ministrul britanic de Interne Amber Rudd a evitat o înfrângere în alegerile generale de joi şi şi-a păstrat mandatul în Parlament cu doar 346 de voturi, în urma unei renumărări a voturilor exprimate, relatează The Associated Press.

UPDATE 7:48 Conservatorii au pierdut zece mandate, iar laburiştii au obţinut cu 30 mai multe faţă de fostul legislativ

Conservatorii britanici au obţinut în alegerile legislative de joi 301 mandate – cu zece mai puţin decât în fosta legislatură -, după numărarea voturilor în 624 de secţii de votare, laburiştii 256 – cu 30 mai multe -, liberal-democraţii 12 – cu cinci mai multe -, iar SNP 34 – cu 18 mai puţine, potrivit The Guardian.

UPDATE 7:16 Cinci secretari de stat britanici şi-au pierdut mandatele parlamentare în alegeri

Rob Wilson, un secretar de stat la Ministerul Culturii, şi-a pierdut mandatul de deputat în favoarea laburiştilor, numărul secretarilor de stat din Guvernul May care au fost înfrânţi în alegerile legislative de joi crescând astfel la cinci, relatează BBC News.

UPDATE 7:01 Fostul lider şi premier scoţian Alex Salmond îşi pierde mandatul în alegerile legislative britanice

Fostul lider al partidului separatist scoţian SNP Alex Salmond a fost înfrânt în alegerile legislative anticipate, un simbol al pierderilor importante suferite de formaţiunea sa, relatează AFP.

UPDATE 06:22 Corbyn i-a cerut demisia premierului, după ce consevatorii par că au pierdut majoritatea în Camera Comunelor

Jeremy Corbyn a lansat vineri dimineaţă critici dure la adresa premierului conservator, cerându-i să plece de la guvernare după ce rezultatele parţiale şi proiecţiile mass-media indică o pierdere a majorităţii conservatoare şi un mare eşec pentru Theresa May, care a convocat anticipatele în speranţa de a-şi întări mandatul parlamentar pentru negocierea Brexit-ului, transmite The Telegraph.

UPDATE 05:49: 205 laburişti şi 191 de conservatori vor intra în legislativ după numărarea rezultatelor din 450 de circumscripţii

Britanicii au centralizat până în acest moment rezultatele din 450 din cele 650 de circumscripţii electorale din întreaga ţară, iar 205 poziţii au fost câştigate de laburişti, în vreme ce alte 191 au revenit conservatorilor din Marea Britanie, transmite Reuters.

Naţionaliştii scoţieni au reuşit să câştige până în acest moment  poziţii, pierzând circumscripţii esenţiale în faţa conservatorilor şi laburiştilor, într-un vot care este văzut de analiştii politci drept un strigăt împotriva unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei.

UPDATE 05:38 Theresa May promite stabilitate pentru ţară după ce a câştigat alegerile în circumscripţia sa din Maidenhead

Premierul Theresa May a declarat vineri dimineaţă că ţara are nevoie de o perioadă de stabilitate şi conservatorii îşi vor îndeplini această datorie, fără să comenteze rezultatele dreptei în alegerile generale din Marea Britanie, în timp ce şi-a acceptat victoria în circumscripţia din Maindenhead, transmite Sky News.

UPDATE 05:22 Jeremy Corbyn reales parlamentar în circumscripţia sa din Islington North

Liderul laburist a câştigat vineri dimineaţă cu peste 40.000 de voturi un al nouălea mandat de parlamentar în circumscripţia londoneză Islington North. În ultimele alegeri generale, acesta a reuşit să câştige circumscripţia tradiţional laburistă cu 29.659 de voturi, noile rezultate sugerând popularitatea în creştere a lui Corbyn, transmite Sky News.

UPDATE 05:07 127 de laburişti şi 111 conservatori vor intra în legislativ după numărarea rezultatelor din peste 40% de circumscripţii

Autorităţile electorale au numărat până în acest moment rezultatele din peste 40% de circumscripţii, iar 127 de poziţii au fost câştigate de laburişti, în vreme ce alte 111 au revenit conservatorilor din Marea Britanie, transmite BBC.

Naţionaliştii scoţieni au reuşit să câştige până în acest moment 17 poziţii, pierzând circumscripţii esenţiale în faţa conservatorilor şi laburiştilor, între-un vot care este văzut de analişti drept împotriva unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei.

UPDATE 04:56 Fostul vicepremier liberal-democrat şi-a pierdut poziţia în Camera Comunelor

Nick Clegg a pierdut joi noaptea alegerile în circumscripţia sa din Sheffield Hallam în favoarea rivalului laburist, într-un eşec considerabil pentru fostul vicepremier liberal-democrat, care a condus în perioada 2010-2016 alături de David Cameron, scrie BBC.

Clegg a transmis deja că nu există nicio circumstranţă în care liberal-democraţii să susţină din nou o guvernare conservatoare, după lovitura de imagine considerabilă cauzată de asocierea cu executivul fostului premier David Cameron

UPDATE 04:42 M. Britanie: Primele proiecţii se aproprie de rezultatele prezentate în exit-poll-uri

Conservatorii Theresei May ar urma să câştige 322 de poziţii în noul legislativ, în vreme ce 261 de locuri le-ar reveni laburiştilor lui Corbyn, potrivit proiecţiilor prezentate de către jurnaliştii BBC. Alte proiecţii îi arată pe conservatori oriunde între 305 şi 328 de circumscripţii câştigate în Marea Britanie.

Aceste rezultate sunt extrem de apropiate de primele exit-poll-uri, care sugerau că conservatorii vor obţine 314 parlamentari, iar 266 de poziţii ar urma să meargă spre laburiştii lui Corbyn.

UPDATE  04:23 Analiştii se aşteaptă la cea mai ridicată prezenţă la urne din ultimele două decenii pentru un scrutin general

Analiştii britanici se aşteaptă ca aceste alegeri generale să înregistreze cea mai ridicată prezenţă la urne din ultimele două decenii pentru un scrutin legislativ, după ce aproximativ 70% dintre alegătorii au votat, transmite BBC.

Potrivit primelor informaţii, prezenţa la urne ar urma să ajungă la câteva procente sub 70%.

UPDATE 03:59 Corbyn: Campania noastră pozitivă a schimbat politica în bine

Liderul laburiştilor a transmis joi noaptea mulţumiri alegătorilor care au votat pentru programul stângist şi pentru o viziune radicală a unei ţări ”mai corecte”, într-un mesaj postat pe Twitter. De asemenea, acesta a menţionat că laburiştii au schimbat în mai bine politica britanică printr-o campanie pozitivă, transmite BBC.

”Echipa noastră a muncit mult la această campanie – din uşă în uşă şi până la social media – şi este minunat că am câştigat atâta sprijin în întreaga ţară. Oricare vor fi rezultatele finale, campania noastră a schimbat în mai bine politica”, a scris Corbyn.

UPDATE03:39 Conservatorii au pierdut deja o cirscumscripţie considerată esenţială pentru a prezice o majoritate în Parlament

Conservatorii nu au reuşit să câştige de la laburişti cirscumscripţia Darlington din nord-estul Angliei, unde cei mai mulţi alegători au susţinut anul trecut ieşirea Marii Britanii din UE şi unde dreapta spera să-i convingă pe foştii votanţi UKIP. Această circumscripţie era considerată esenţială de analişti pentru a prezice o majoritate absolută pentru conservatori în Parlament, scrie BBC.

Conservatorii se bazau să strângă voturi în cirscumscripţii care au votat pentru ieşirea din blocul comunitar, dar Darlington pare că a distrus această speranţă a premierului May.

UPDATE 02:57 Osborne susţine că premierul se va confrunta cu o situaţie ”post-mortem”, dacă va pierde majoritatea în Parlament

George Osborne a declarat joi noaptea că premierul Theresa May se va confrunta cu un ”uriaş post-mortem” în legătură cu modul în care a condus campania conservatorilor, în timp ce întrebările se adună cu privire la direcţia conservatorilor, care ar urma să piardă majoritatea parlamentară potrivit primelor exit-poll-uri din Marea Britanie, transmite Reuters.

UPDATE 02:25 Rezultate prea strânse în exit-poll-uri pentru declararea unui câştigător în 76 de cirscumscripţii electorale

Primele exit-poll-uri au indicat rezultate prea strânse pentru desemnarea unui câştigător în până la 76 de circumscripţii din Marea Britanie. Între timp, laburiştii au început să lanseze apeluri pentru demisia premierului Theresa May, transmite BBC.

UDATE 02:09 Liderul UKIP susţine că premierul britanic a pus în primejdie ieşirea Marii Britanii din UE

Liderul UKIP, Paul Nuttall, a acuzat-o joi noaptea pe Theresa May că a pus în primejdie Brexit-ul, după ce primele exit-poll-uri au sugerat pierderea majorităţii de către conservatori şi posibilitatea formării unei coaliţii de guvernarea de către laburiştii lui Jeremy Corbyn sau un nou blocaj politic în Camera Comunelor, transmite BBC.

UPDATE 01:57 Liberal-democraţii nu vor să sprijine o guvernare conservatoare, iar scoţienii sunt deschişi să-l susţină pe Corbyn

Un fost lider liberal-democrat a declarat joi noaptea că nu există nicio circumstanţă în care formaţiunea să sprijine o guvernarea conservatoare, sugerând posibilitatea susţinerii laburiştilor pentru a opri un nou executiv condus de May. De asemenea, liderul naţionaliştilor scoţieni a precizat că este pregătită să susţină un premier laburist precum Jeremy Corbyn, transmite Reuters.

UPDATE 01:31 Lira sterlină s-a prăbuşit după anunţarea primelor exit-poll-uri, care sugerează pierderea majorităţii de către May

Lira sterlină a început să se prăbuşească joi noaptea prin comparaţie cu dolarul şi euro, imediat după anunţarea primelor exit-poll-uri, care sugerează pierderea majorităţii parlamentare de către conservatorii Theresei May şi un blocaj politic în Camera Comunelor chiar înainte de începerea negocierilor pentru Brexit, arată datele publicate de Pound Sterling Live.

UPDATE 01:17 Candidaţii laburişti declaraţi câştigători în primele două circumscripţii care au anunţat rezultatele alegerilor din M. Britanie

Laburiştii au câştigat primele două mandate parlamentare, după anunţarea rezultatelor alegerilor generale din circumscripţiile Newcastle Central şi Houghton/Sunderland South – care în ultimii ani s-au dovedit primele circumscripţii ce anunţă rezultatele în alegerile din Marea Britanie, relatează BBC.

Câştigătorii laburişti din cele două cirscumscripţii sunt Chi Onwwurah, care a obţinut cu 14.337 de voturi mai mult decât rivalul ei conservator din circumscripţia din Newcastle Central, precum şi Bridget Phillipson în Houghton şi Sunderland South.

UPDATE 01:05 Liberal-democraţii se arată retincenţi faţă de participarea la o coaliţie, indicând un posibil blocaj politic în Parlament

Reprezentanţii liberal-democraţilor au sugerat joi noatpea că mica formaţiune parlamentară ar avea probleme să participe la formarea unei coaliţii de guvernare, după lovitura de imagine cauzată de guvernarea în perioada 2010-2015 alături de conservatorii fostului premier David Cameron, transmite Reuters.

”Tim Farron a fost extrem de clar. El a spus că nu va exista niciun pact, nicio negociere şi nicio coaliţie. Ne-am ars degerele în ultima coaliţie, nu trebuie să vă spun eu asta. Îmi este foarte greu să văd cum Tim Farron ar putea să-şi încalce promisiunea”, a declarat fpstul lider liberal-democrat Menzies Campbell.

UPDATE 00:45 – Osborne susţine că exit-poll-urile sugerează rezultate catastrofale pentru conservatorii lui May

”Sunt primele momente. Este doar un exit-poll. Dar dacă acest exit-poll se dovedeşte corect, atunci vorbim de o catastrofă completă pentru conservatori şi pentru Theresa May”, a declarat conservatorul George Osborne, care a condus până în urmă cu o lună Ministerul Finanţelor,.

De asemenea, acesta şi-a exprimat îngrijorarea că conservatorii nu vor putea alcătui o coaliţie pentru a rămâne la putere, având în vedere relaţiile extrem de tensionate cu liberal-democraţii şi naţionaliştii scoţieni, care se opun unei ieşiri dure din blocul comunitar propusă de May.

”În mod egal, este destul de dificil dacă de uităm la numere să vedem cum laburiştii ar putea să formeze o coaliţie, deci suntem pe o adevărată muchie de cuţit şi cred că în următoarele câteva ore vom avea o diferenţă uriaşă într-un număr limitat de circumscripţii”.

Osborne susţine ideea că conservatorii nu vor putea să câştige majoritatea pentru a forma un nou guvern pe Downing Street.

UPDATE 00:05 – Primele exit-poll-uri sugerează că premierul Theresa May nu va câştiga o majoritate absolută în Camera Comunelor

Primele exit-poll-uri sugerează că premierul Theresa May nu va obţine majoritatea absolută pentru care a convocat alegerile anticipate, dar conservatorii vor continua să fie cea mai mare formaţiune din Camera Comunelor. Doar 12 parlamentari ar urma să-i separe pe conservatori de o majoritate absolută, care ar reduce la tăcere orice opoziţie şi ar da premierului un mandat extrem de puternic pentru negocierea unei ieşiri dure a Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite Sky News.

Conservatorii ar urma să obţină 314 parlamentari, prin comparaţie cu cei 330 de parlamentari care au format o majoritate guvernamentală înainte de convocarea alegerilor anticipate de către Theresa May.

Un blocaj politic în legislativ ar putea să întârzie negocierile cu celălalte 24 de ţări europene şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Theresa May a convocat alegerile anticipate în speranţa unei victorii uşoare, dar jocul ei de noroc a eşuat şi ar putea să aibă consecinţe serioase pentru Partidul Conservator.

Orice întârziere în formarea executivului ar întârzia negocierile de Brexit, care ar trebui să înceapă pe 19 iunie – potrivit unui calendar propus de negociatorii europeni şi acceptat de Londra.

În schimb, laburiştii lui Jeremy Corbyn vor câştiga 266 de locuri în Camera Comunelor, prin comparaţie cu cele 229 deţinute înainte de dizolvarea legislativului de către May.

Laburiştii au cele mai multe şanse să reprezintă o opoziţie puternică în timpul negocierilor de Brexit, având în vedere că-şi doresc rămânerea pe piaţa unică europeană a Regatului Unit.

Alte 34 de poziţii vor fi câştigate de naţionaliştii scoţieni ai lui Sturgeon, iar 14 poziţii vor merge spre liberal-democraţii lui Tim Farron.

De asemenea, aceste rezultate înseamnă că laburiştii ar putea să încerce formarea unei coaliţii de guvernare alături de liberal-democraţi, care deja s-au retras din mai multe circumscripţii pentru a întări poziţia stângii – şi naţionaliştii scoţieni, care se opun ieşirii din UE şi vor să câştige independenţa Scoţiei.

Exit-poll-urile nu sunt întotdeauna corecte şi trebuie să amintim eşecul uriaş al acestora în timpul referendumului privind poziţia Marii Britanii în UE.

Toate secţiile de votare s-au închis în alegerile generale

Aproximativ 30 de milioane de britanici s-au înregistrat pentru a vota în cele 40.000 de secţii deschise în întreaga ţară pentru alegerea unui număr de 650 de parlamentari în Camera Comunelor.

De asemenea, o parte din britanici au votat deja prin poştă, dar numărătoarea acestor voturi va începe după ora locală 22.00 (00.00 ora României), adică după închiderea secţiilor din Marea Britanie.

La ultimele alegeri generale din urmă cu doi ani, până la 16,4% din britanici au ales să voteze prin poştă pentru a evita cozile de la urne, având în vedere că alegerile sunt organizate în mod tradiţional într-o zi de joi în Regatul Unit.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult