Acasa InternationalExterne Merkel despre planul lui Cameron privind imigrația

Merkel despre planul lui Cameron privind imigrația

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Angela Merkel și-a exprimat mulțumirea față de faptul că premierul britanic David Cameron nu a adus atingere principiului libertății de mișcare a persoanelor în UE în planul privind imigrația.

Merkel despre planul lui Cameron privind imigrația

Merkel despre planul lui Cameron privind imigrația

Vorbind cu ocazia unei conferințe de presă la Berlin, Merkel a subliniat că libertatea de mișcare reprezintă un pilon esențial pentru UE. „Suntem mulțumiți că acest aspect nu a fost pus la îndoială de premierul britanic”, a declarat ea. „Propunerile ce au fost prezentate trebuie discutate acum în detaliu”, a adăugat Merkel, precizând că Germania și UE vor examina cu atenție propunerile lui Cameron.

Într-un discurs mult așteptat, premierul britanic, aflat sub presiunea opiniei publice și a eurofobilor, a pledat pentru limitarea accesului la ajutoare sociale pentru imigranții care provin din UE, dar nu a cerut impunerea de cote și nici dreptul Marii Britanii de a putea opri fluxurile de imigranți în cazul în care aceasta ar simți că prea multe persoane se stabilesc pe teritoriul său. În virtutea regulilor libertății de mișcare, cetățenii UE au dreptul să lucreze oriunde în cadrul blocului comunitar. Astfel, sute de mii de cetățeni europeni au venit să lucreze în Marea Britanie, țară care are economia cu cel mai rapid ritm de dezvoltare din grup.

Conform Agerpres, premierul britanic David Cameron a declarat vineri că planul său destinat reducerii afluxului de imigranți din UE în Marea Britanie ar necesita modificarea tratatelor europene. Planul său, a cărui punere în aplicare rămâne incertă, prevede introducerea unui interval de patru ani înainte ca imigranții să poată avea acces la anumite avantaje, cum ar fi reduceri de taxe sau locuințe sociale, o măsură care vizează în primul rând muncitorii slab calificați veniți mai ales din Europa de Est. Londra a negat că liderul conservator și-ar fi modificat planul la presiunea lui Merkel.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult