Acasa InternationalExterne Mihail Hodorkovski a fost grațiat de Vladimir Putin

Mihail Hodorkovski a fost grațiat de Vladimir Putin

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri, 20 decembrie, decretul de grațiere a fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, aflat în închisoare de 10 ani.

Mihail Hodorkovski a fost grațiat de Vladimir Putin (Foto:unimedia.ro)

Președintele rus a anunțat joi, 19 decembrie, că Mihail Hodorkovski, eliberabil ȋn mai 2014, i-a adresat o cerere de grațiere din motive umanitare, mama sa fiind bolnavă. Avocaţii şi mama deţinutului au declarat joi că nu dispun de vreo informaţie cu privire la această cerere de graţiere. Cu puţin înainte să anunţe că îl va graţia pe Hodorkovski, Vladimir Putin a sugerat, în conferinţa de presă anuală, că fostul magnat al petrolului nu ar trebui să îşi facă griji cu privire la un al treilea proces.

Considerat pentru o vreme cel mai bogat om din Rusia şi totodată unul dintre cei mai influenţi, Mihail Hodorkovski a fost arestat în 2003 şi condamnat, în 2005, la opt ani de închisoare pentru „escrocherie şi fraudă fiscală”, o pedeapsă majorată la 14 ani în urma unui al doilea proces, în 2010, pentru „furt de petrol şi spălarea” sumei de 23,5 miliarde de dolari. Potrivit Agerpres, apărători ai drepturilor omului şi observatori străini afirmă că Hodorkovski, în vârstă de 50 de ani, a fost victima unei reglări de conturi organizate de Vladimir Putin. Condamnat pentru că şi-a afişat independenţa şi ambiţiile politice, el a devenit simbolul derivei autoritariste a Rusiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult