Acasa InternationalExterne Moscova a înscenat atacul asupra Kremlinului, consideră ISW

Moscova a înscenat atacul asupra Kremlinului, consideră ISW

scris de Misu Andrei
48 Afisari

În opinia analiştilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, Guvernul Rusiei este cel care a organizat în noaptea de marţi spre miercuri atacul cu drone deasupra complexului Kremlinului din centrul Moscovei, de care acuză Ucraina, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Intenţia ar fi aceea „de a aduce războiul în faţa populaţiei ruse şi de a crea condiţiile pentru o mobilizare socială mai amplă„ în ţară, pe fondul aşteptatei contraofensive ucrainene, relatează joi agenţia de presă spaniolă, care citează opinia analiştilor ISW, cu sediul la Washington, exprimată după o examinare atentă a circumstanţelor în care s-a produs incidentul.

Probabilitatea ca două drone să fi trecut de apărarea antiaeriană

Think tank-ul american spune că autorităţile ruse au adoptat recent măsuri pentru consolidarea apărării antiaeriene în interiorul ţării, chiar şi în interiorul Moscovei şi de aceea este extrem de puţin probabil ca două drone să fi trecut prin „multiplele straturi de apărare antiaeriană şi să fi explodat sau să fi fost doborâte chiar deasupra Kremlinului, oferind imagini spectaculoase surprinse de mai multe camere de supraveghere”.

Potrivit unor imagini geolocalizate în ianuarie 2023, autorităţile ruse au amplasat sisteme de apărare antirachetă sol-aer Panţîr în apropierea Moscovei pentru a crea cercuri defensive în jurul oraşului.

Imediat după controversatul incident, Kremlinul a acuzat Ucraina de comiterea unui atac terorist, iar reacţiile oficiale ruse s-au coagulat rapid în jurul acestei acuzaţii.

ISW consideră că, dacă atacul cu drone nu ar fi fost organizat pe plan intern şi se producea în mod neaşteptat, „este foarte posibil ca răspunsul oficial al Rusiei să fi fost iniţial mult mai dezorganizat” şi nu la fel de coerent şi atât de fără echivoc în calificarea atacului, adaugă ISW.

„Prezentarea rapidă şi coerentă a unei naraţiuni oficiale ruseşti despre atac sugerează că Rusia a înscenat acest incident foarte aproape de Ziua Victoriei, pe 9 mai, pentru a prezenta războiul ca fiind existenţial pentru publicul său intern‘, spun analiştii americani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS