Acasa InternationalExterne Moscova: Paradă militară de Ziua Victoriei

Moscova: Paradă militară de Ziua Victoriei

scris de M.A.
4 afisari

Moscova sărbătoreşte 66 de ani de la “Ziua Victoriei asupra fascismului” prin tradiţionala paradă din Piaţa Roşie, la care au defilat 20.000 de militari, aproape dublu faţă de anul trecut.

9 mai - Ziua Victoriei la Moscova (foto 1tv.ru)

9 mai - Ziua Victoriei la Moscova (foto 1tv.ru)

Înaintea sărbătoririi Zilei Victoriei, preşedintele Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin au depus duminică coroane de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut de lângă Kremlin, transmite RRA. Întâlnindu-se duminică cu un grup de veterani de război, preşedintele Medvedev a salutat renaşterea tradiţiei paradelor militare de Ziua Victoriei, întreruptă în anii ’90, numindu-le „un simbol al puterii militare a Rusiei, cu un rol educativ uriaş”, liderul de la Kremlin subliniind necesitatea întăririi educaţiei patriotico-militare, de care – a spus el – depinde direct puterea forţelor armate. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat că este de datoria generaţiei actuale protejarea păcii obţinute în Marele Război pentru Apărarea Patriei, aşa cum este numit în Rusia şi în unele ţări spaţiul ex-sovietic cel de-Al Doilea Război Mondial, relatează agenţiile de presă ruse, citate de Agerpres. Zi de vitejie şi slavă a poporului, care şi-a apărat ţara şi a salvat-o de nazişti – astfel a numit preşedintele rus Ziua Victoriei, sărbătorită în fiecare an la 9 mai, într-o alocuţiune rostită în Piaţa Roşie din centrul Moscovei, unde luni dimineaţă se desfăşoară o paradă militară la care asistă mii de moscoviţi şi invitaţi. Luând act de puterea spiritului şi dăruirea de sine a veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial, Dmitri Medvedev a declarat:’ Este datoria noastră de a proteja pacea obţinută împotriva armatei fasciste!’ El a adăugat că în Rusia există o atitudine specială faţă de acele evenimente. ‘Marcăm astăzi cea mai luminoasă sărbătoare şi mulţumim tuturor acelor care ne-au dăruit această libertate’, a exclamat preşedintele rus, după care s-a adresat veteranilor: ‘Aţi ştiut ferm pentru ce aţi luptat şi pentru ce şi-au dat viaţa camarazii voştri pe câmpurile de luptă : libertate individuală, demnitate pentru ţară şi liniştea casei, ceea ce reprezintă lucruri de preţ pentru fiecare dintre noi şi ne face să fim o naţiune unită’. În pofida trecerii timpului care ne îndepărtează de acele vremuri, Rusia apără astăzi cu fermitate principiile cooperării paşnice şi pledează consecvent pentru un sistem indivizibil de securitate, a mai spus preşedintele rus, adăugând că Rusia contribuie şi în prezent la menţinerea păcii şi stabilităţii în lume.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult