Acasa InternationalExterne Moscova pregateste inlaturarea lui Lukasenko

Moscova pregateste inlaturarea lui Lukasenko

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Liderul belarus, Aleksandr Lukasenko, prezentat adesea drept „ultimul dictator din Europa”, ar putea sa piarda controlul asupra puterii in tara sa, din cauza unei interventii a Rusiei, „aliatul de odinioara”, care a devenit un „vecin dominant”, comenteaza The Independent.


Asteptarile privind castigarea alegerilor prezidentiale, in februarie 2011, de catre Lukasenko, scad, din cauza implicarii acestuia intr-un „razboi mediatic de necastigat” cu Moscova, comenteaza publicatia britanica, citata de Mediafax. Acest „razboi mediatic” a inceput in urma cu doua saptamani, cand televiziunea rusa a difuzat un material extrem de dur impotriva lui Lukasenko, intitulat „Nasul belarus”. Acest documentar prezinta incalcari ale drepturilor omului, autoritarismul si persecutarea opozitiei, „nimic nou” pentru observatorii Belarusului, potrivit publicatiei britanice, cu exceptia faptului ca emisiunea a fost difuzata de televiziunea rusa, care este urmarita de numerosi belarusi. 

Lukasenko, furios din cauza acestui documentar, a raspuns trimitand un corespondent la Tbilisi, pentru a realiza un interviu cu presedintele georgian, Mihail Saakasvili, aflat in relatii tensionate cu Moscova. Acesta a criticat fara retineri elita politica rusa, afirmatii difuzate intr-o emisiune, la o ora de maxima audienta. Dupa acest episod, neintelegerile initiale s-au transformat intr-un adevarat „razboi mediatic”, apreciaza publicatia britanica. 

Televiziunea rusa a difuzat „Nasul belarus – Partea a II-a”, iar Minskul a difuzat joi seara un interviu cu presedintele leton, despre „vecini imperialisti”. De asemenea, presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care a infuriat Moscova instituind „Ziua Ocupatiei Sovietice”, este asteptat, in zilele urmatoare, intr-o vizita la Minsk. 

Publicatia britanica citeaza unii analisti, in opinia carora Moscova „s-a saturat” de excesele vecinului sau de la vest si a hotarat sa caute un alt lider, chiar daca acesta ar putea apropia si mai mult Belarusul de Uniunea Europeana (UE). Alti analisti sustin, insa, ca „bataliile curente fac parte dintr-un proces vicios de tocmeala asupra unor probleme, ca Uniunea Vamala”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS