Acasa InternationalExterne UPDATE Romania, tinta economica pentru Rusia

UPDATE Romania, tinta economica pentru Rusia

scris de Ziua Veche
6 Afisari

.UPDATE 18.03

Tara noastra figureaza ca un capitol separat in lista obiectivelor de interes pentru Federatia Rusa.

Potrivit NewsIn, Moscova isi propune sa contribuie la consolidarea investitiilor ruse in sectoarele strategice ale economiei romanesti, in primul rand in domeniul petrolier si energetic, dar si in cel metalurgic, inclusiv prin participarea la privatizarea intreprinderilor de stat care mai exista in Romania. O alta prioritate in relatiile cu tara noastra este amplificarea cooperarii in sectorul de gaze, inclusiv asigurarea tranzitului de gazelor rusesti pe teritoriul Romaniei, dar si construirea si exploatarea depozitelor subterane de gaze de pe teritoriul romanesc.

––––––––

Rusia se pregateste pentru o schimbare majora a politicii sale externe, vizand ameliorarea relatiilor cu Occidentul, pentru a atrage investitii straine in aceasta tara dur afectata de criza economica, potrivit editiei de marti a revistei Newsweek, citata de Mediafax.

Noua doctrina a politicii externe, elaborata de Ministerul rus al Afacerilor Externe, care a fost aprobata de presedintele rus, Dmitri Medvedev, face apel ca inainte de orice sa se tina cont de interesele economice ale tarii, care necesita sa fie modernizata de urgenta. Intitulat „Program privind utilizarea eficienta si sistematica a politicii externe in vederea dezvoltarii pe termen lung a Rusiei”, proiectul preconizeaza consolidarea relatiilor cu Uniunea Europeana si Statele Unite. „Criza a aratat ca Rusia nu se poate dezvolta singura, ca trebuie sa te sprijini pe cineva”, a declarat o sursa din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, citata de revista.

In introducerea proiectului, ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, face apel la crearea unor „aliante de modernizare” cu SUA si UE, la cautarea unor mijloace pentru utilizarea „potentialului tehnologic american” si in vederea incetarii „restrictiilor, care se afla in continuare in vigoare in Statele Unite, asupra transferurilor de tehnologii in Rusia”.

Salutand „potentialul de transformare al administratiei” presedintelui american, Barack Obama, ministrul avertizeaza, totodata, in legatura cu tentativele americane de a „reveni la politica de confruntare” dusa de administratia precedenta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult