Acasa InternationalExterne Moscova refuză ca Ucraina să fie reprezentată diplomatic în Rusia de Elveţia

Moscova refuză ca Ucraina să fie reprezentată diplomatic în Rusia de Elveţia

scris de Misu Andrei
52 afisari

Rusia a anunţat joi că a refuzat ca Elveţia să reprezinte diplomatic Ucraina pe teritoriul rus, estimând că Berna şi-a „pierdut statutul său neutru” atunci când a sancţionat Moscova pentru ofensiva militară lansată contra Ucrainei, informează France Presse.

Miercuri, Ministerul de Externe elveţian a anunţat că Ucraina ar dori ca Elveţia să îi reprezinte interesele în Rusia.

„Din păcate, Elveţia şi-a pierdut statutul său de stat neutru şi nu poate acţiona nici ca mediator, nici ca reprezentant al intereselor” ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse, Ivan Neceaiev.

El a confirmat că Elveţia i-a solicitat Moscovei acceptul pentru a reprezenta interesele diplomatice ucrainene în Federaţia Rusă.

„Este absolut de neînţeles să se propună o mediere, o reprezentare sau alte servicii de bunăvoinţă în contextul unui comportament de o asemenea manieră”, a adăugat Neceaiev.

Atunci când două state îşi rup integral sau parţial relaţiile, Elveţia, care se prevalează de neutralitatea sa, este obişnuită să-şi asume o parte din sarcinile diplomatice sau consulare.

Puterea protectoare le permite statelor în cauză să menţină un minimum de relaţii şi poate de asemenea permite asigurarea protecţiei consulare a cetăţenilor fiecăreia dintre cetăţenii celor două ţări, pe teritoriul celeilalte.

Elveţia şi-a asumat pentru prima dată un rol de putere protectoare în secolul al XIX-lea, reprezentând în Franţa interesele Regatului Bavariei şi ale Marelui Ducat Baden în timpul războiului franco-prusac din 1870-1871.

Activitatea de putere protectoare a Elveţiei şi-a atins apogeul în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când a reprezentat interesele a 35 de state. Statul alpin exercită în prezent mai puţin de zece mandate în această privinţă, notează France Presse, citată de Agerpres.

În 24 februarie acest an, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

1 comentariu

lucral 12-08-2022 - 13:47

Elvetia este curva de lux a Europei. Banii tuturor hotilor de pe mapamond sint in siguranta in celebrele banci elvetiene. Tot ce inseamna mafie, terorism de stat, asasini economici, evaziune fiscala, etc. isi are finatele depozitate aici, in adevarata democratie europeana. La citi bani cistiga din banci, ceasuri, ciocolata etc. isi pot permite sa traiasca toti bine, sa nu se fure intre ei si sa hotarasca viitorul prin referendumuri pentru orice problema.
Stabilitatea economica le confera forta politica pe plan international.
Elvetia, tara fara resurse dar cu un tupeu maxim ar trebui sa fie un model pentru Romania, tara cu toate resursele posibile dar bleaga si corupta la maxim.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult