Acasa InternationalExterne MTI: Rămăşiţele fascistului maghiar Jozsef Nyiro nu mai vin în România?

MTI: Rămăşiţele fascistului maghiar Jozsef Nyiro nu mai vin în România?

scris de M.A.
10 afisari

Rămăşiţele fascistului maghiar Jozsef Nyiro ar putea să nu mai vină în România, scrie presa de la Budapesta.

Ramasitele lui Jozsef Nyiro

Rămăşiţele fascistului maghiar Jozsef Nyiro nu mai vin în România? (foto: kronika.ro)

Potrivit agenţiei de presă maghiare oficiale MTI, autorităţile de la Bucureşti refuză să permită intrarea pe teritoriul României, pe calea ferată, rămăşiţelor poetului maghiar Jozsef Nyiro, anunţă organizatorii evenimentului, care au primt un răspuns din partea CFR. Un organizator, Oliver Frater, a declarat că toate evenimentele care implicau transportul feroviar al urnei cu cenuşa poetului au fost anulate, transmite Mediafax.

Ministerul român al Afacerilor Externe a reiterat luni că Bucureştiul se opune planurilor de reînhumare a poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. Conform MTI, MAE a făcut referire la activităţile lui Nyiro din perioada 1941-1945, sugerând că refuză reînhumarea pentru că poetul maghiar a avut „o atitudine extremistă, antisemită şi a colaborat cu regimul fascist„.

Pe 17 mai, Parlamentul Ungariei ceruse clarificări în legătură cu poziţia României faţă de reînhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc.

Într-un comunicat citat de agenţia de presă oficială de la Budapesta, MTI, ministerul ungar al Afacerilor Externe a anunţat că ambasadorul de la Bucureşti, Oszkár Füzes, a fost convocat la MAE. Parte română şi-a exprimat obiecţiile faţă de unele declaraţii anterioare făcute de secretarul de stat în ministerul ungar al Afacerilor Externe, Zsolt Németh, prin care acesta a criticat politica guvernului român privind minorităţile şi planurile privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyirő József la Odorheiu Secuiesc.

Urna cu cenuşa lui Jozsef Nyiro va fi adusă la Cimitirul Naţional din Budapesta miercuri, iar apoi ar urma să fie dusă în România, unde ar urma să aibă loc o reînhumare, la Odorheiu Secuiesc, pe 27 mai. Organizatorii aşteaptă „informaţii prin canalele diplomatice obişnuite” din partea Guvernului român pentru a găsi alte modalităţi de transportare a rămăşiţelor pământeşti ale poetului.

2 comentarii

groparul de serviciu 22-05-2012 - 21:42

cel mai bine ar fi sa-l lase acolo unde a murit si a fosi inhumat !

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 23-05-2012 - 01:29

Sant ferm convins ca daca aceasta provocare se intampla pe timpul guvernului Boc, se prezenta si garda de onoare la criminal !Incep sa simt un vanticel de normalitate incurajator. Bravo domnule PRIM MINISTRU !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult