Acasa InternationalExterne NATO critică China pentru că s-a aliat cu Putin

NATO critică China pentru că s-a aliat cu Putin

scris de Misu Andrei
75 Afisari

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenţia luni cu privire la încercările Chinei de a le refuza naţiunilor suverane dreptul de a alege alianţele internaţionale din care să facă parte, după sprijinul pe care Beijingul l-a acordat Moscovei pe subiectul extinderii Alianţei în estul Europei, transmite EFE.

View of the room

Stoltenberg s-a referit la declaraţia recentă a celor două mari puteri în care, „pentru prima dată, China se alătură Rusiei în apelul adresat NATO de a înceta să mai primească noi membri”.

„Aceasta reprezintă o încercare de a le refuza naţiunilor suverane dreptul de a face propriile opţiuni”, aspect înscris în documente internaţionale cheie, a insistat Stoltenberg într-o conferinţă de presă după o întrevedere cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Stoltenberg a subliniat că NATO „respectă decizia fiecărei ţări de a face parte sau nu dintr-o alianţă” şi a dat asigurări că „politica noastră a uşilor deschise a fost un succes istoric, prin extinderea libertăţii şi securităţii în întreaga Europă”.

„Trebuie să respectăm deciziile suverane, să nu revenim la o epocă a sferelor de influenţă, unde marile puteri pot spune altora ce pot sau ce nu pot face”, a explicat liderul Alianţei Nord-Atlantice, referindu-se la cazul Ucrainei, căreia Rusia vrea să-i blocheze o posibilă aderare la NATO în viitor, notează Agerpres.

Pe de altă parte, Stoltenberg a anunţat că aliaţi precum SUA, Spania, Danemarca sau Regatul Unit pun la dispoziţia Alianţei mai multe resurse pentru o mai bună supraveghere şi securitate pe flancul estic, ceea ce „reflectă faptul că NATO se află aici pentru a proteja şi apăra şi pentru a urmări îndeaproape ceea ce se întâmplă în proximitatea Ucrainei şi la frontierele NATO”.

La rândul său, președintele Duda a cerut unitate în cadrul NATO în faţa Rusiei şi siguranţa că toţi aliaţii au aceeaşi poziţie. „Cred că prezenţa NATO ar trebui să sporească pe tot flancul estic”, a apreciat Duda, care a adăugat că „toate ţările care doresc această consolidare ar trebui să o şi primească” şi a pledat ca aceste întăriri să fie „cât mai multinaţionale cu putinţă”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult