Acasa InternationalExterne NATO decide în aceste zile dacă mai rămâne în Afganistan

NATO decide în aceste zile dacă mai rămâne în Afganistan

scris de Misu Andrei
144 Afisari

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice să decidă împreună în privinţa retragerii din Afganistan. Aceasta va fi „cea mai importantă decizie” a summitului ministerial prin videoconferinţă pe care alianţa militară îl va organiza în zilele de 16 şi 17 februarie, informează Agerpres.

Jens Stoltenberg a subliniat că atât decizia de a rămâne, cât şi cea de a se retrage presupun „costuri şi dificultăţi” care trebuie să fie analizate în detaliu.

„Dacă decidem să ne retragem, riscăm să punem în pericol procesul de pace şi progresele înregistrate în lupta împotriva terorismului internaţional, dar dacă decidem să rămânem, situaţia ar putea fi dificilă, cu o previzibilă creştere a violenţelor, inclusiv la adresa militarilor NATO”, a spus Jens Stoltenberg

„Ţărilor (membre) le-aş spune: indiferent de ceea ce decidem, să o facem împreună, iar talibanilor le-aş spune că trebuie să-şi respecte angajamentele, cum ar fi ruperea legăturilor cu orice fel de terorism internaţional, inclusiv cu Al Qaida”, a adăugat secretarul general  al NATO.

Stolttenberg a avertizat în mod repetat asupra retragerii prea timpurii a trupelor NATO din Afganistan şi a avertizat că această ţară ar putea deveni din nou o platformă pentru teroriştii internaţionali care vizează ţările occidentale.

SUA şi-au început angajamentul militar în Afganistan din 2001, după atacurile teroriste de la 11 septembrie în acelaşi an. NATO a preluat conducerea misiunii în 2003, după care a transmis ştafeta forţelor de securitate afgane în 2014.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult