Acasa InternationalExterne NATO: Scutul antirachetă, probleme critice

NATO: Scutul antirachetă, probleme critice

scris de A.B.
6 afisari

Proiectul scutului antirachetă, un program-cheie al preşedintelui american Barack Obama, se confruntă cu întârzieri majore, depăşiri de costuri şi probleme tehnologice critice, inclusiv componenta din România

antiracheta

foto: yiarelive.ro

Programul administraţiei Obama prevede instalarea unor interceptori ce pot contracara eventuale rachete iraniene cu rază medie de acţiune, care ar urma să fie modernizaţi în patru faze, până în 2020.

Primele faze prevăd utilizarea unor radare Aegis instalate pe nave şi un radar instalat în Turcia, iar fazele ulterioare includ mutarea radarelor Aegis în România şi Polonia.

Potrivit Fox News, rapoartele redactate de Departamentul Apărării şi de anchetatorii Congresului generează îndoieli privind un program aflat în centrul planurilor SUA de a apăra Europa şi care reprezintă un subiect sensibil atât pe plan intern, cât şi în relaţia cu Rusia.

Documentele consemnează că interceptorii de rachete întâmpină obstacole în producţie, radarele au puterea prea mică, iar senzorii nu pot face distincţia între un focos şi alte obiecte.

Primul raport al Comisiei Ştiinţifice de Apărare, care consiliază Departamentul Apărării, a fost publicat la sfârşitul lui 2011, dar a trecut neobservat. Deşi precizează că nu există obstacole fundamentale pentru sistemul european, acesta evidenţiază probleme majore, fără a indica modalităţi de soluţionare.

Potrivit unor experţi, aceste probleme, dacă ar putea fi depăşite, ar necesita modificări substanţiale şi costisitoare.

Al doilea raport a fost publicat vineri de Curtea americană de Conturi (GAO) şi avertizează că Departamentul Apărării îşi ia angajamentul de a folosi tehnologii înainte de a fi testate, iar administraţia riscă „lacune în performanţe, creşteri neprevăzute ale costurilor, întârzieri faţă de program şi probleme la teste”.

Potrivit raportului, elemente-cheie ale sistemului au deja probleme,. De exemplu, presiunile de a respecta termenul fixat de Obama pentru a doua fază a sistemului în 2015 a determinat Departamentul Apărării să comande zeci de interceptori, deşi nu se ştie dacă vor funcţiona.

Testarea nu se va încheia mai devreme de 2013. Raportul a evidenţiat îngrijorări şi în privinţa interceptorilor prevăzuţi pentru ultimele două faze, cum ar fi probleme cu tehnologii critice ale motorului rachetei de la interceptorul din faza a treia a sistemului.

În raport se specifică faptul că armata intenţionează să instaleze radarul în România încă înainte de a fi testat şi avertizează că radarul ar putea interfera cu unde de telefonie mobilă, televiziune şi radio din România dacă nu va fi modificat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult