Acasa InternationalExterne NATO va sta alături Ucrainei atât cât este nevoie

NATO va sta alături Ucrainei atât cât este nevoie

scris de Misu Andrei
65 Afisari

Secretarul general adjunct al NATO dă asigurări că NATO va sta alături de Ucraina „atât cât este nevoie” și o va susține „pe lungul drum al integrării euroatlantice”. Mircea Geoană a afirmat că poporul ucrainean aparține familiei euroatlantice.

„Văzând aliaţii noştri finlandezi, aliaţii suedezi alăturându-ni-se, ştiu că aparţineţi Occidentului, aparţineţi democraţiilor, aparţineţi familiei euroatlantice şi suntem alături de voi pe tot acest parcurs”, le-a transmis Geoană ucrainenilor, în cadrul Conferinței privind securitatea regiunii Mării Negre, potrivit Agerpres.

Numărul doi din NATO a evidențiat importanța strategică a Mării Negre, marcată în cadrul summitului NATO de la Madrid, de anul trecut: „Nu este doar o hârtie, este convingerea noastră transformată în acţiune”.

De asemenea, acesta a precizat că de la anexarea ilegală a Crimeii din 2014, NATO a crescut prezența în regiune și și-a consolidat parteneriatul cu Ucraina.

„Regiunea Mării Negre este în centrul discuţiilor din prezent şi ca român ştiu şi simt că aceasta este o regiune de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO. El a adăugat că acest spaţiu „a fost în centrul acumulării de agresiuni din partea Rusiei timp de peste un deceniu, iar anexarea ilegală a Crimeii în 2014 şi de părţi din Donbas au fost începutul”, a explicat Mircea Geoană, potrivit Agerpres.

Secretarul general al NATO a punctat că „comportamentul iresponsabil şi ostil al Rusiei în regiunea extinsă a Mării Negre afectează profund securitatea întregii alianţe”.

Aurescu: Nici Ucraina, nici Republica Moldova nu sunt singure

România va continua să fie alături de Ucraina şi de Republica Moldova atât timp cât va fi necesar, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, după trilaterala cu reprezentanții Kievului și Chișinăului.

Nici Ucraina, nici Republica Moldova nu sunt singure, dimpotrivă suntem solidari, răspundem concret, răspundem concertat, coordonat, atât individual, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, iar România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Republica Moldova atât timp cât va fi necesar„, a spus Aurescu, după Trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova, axată pe teme de securitate.

Demnitarul a  subliniat că România, ca pilon de stabilitate şi ca furnizor de securitate în regiune, va continua cu responsabilitate să asigure acest rol în sprijinul statelor care sunt vulnerabile în regiune la presiunile Rusiei.

La trilaterală au participat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, adjuncta ministrului ucrainean de Externe, Emine Dzhaparova, ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, şi ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi.

1 comentariu

neacsum 15-04-2023 - 21:00

Cat este nevoie sa ce ? Sa se distruga ca sa poata veni…”firmele de reconstructie” ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS