Acasa InternationalExterne Nave aparținȃnd celor douǎ Corei implicate ȋntr-un schimb de focuri ȋn Marea Galbenǎ

Nave aparținȃnd celor douǎ Corei implicate ȋntr-un schimb de focuri ȋn Marea Galbenǎ

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

După ce un vas nord-coreean a încălcat granița, marți, 7 octombrie, un schimb de focuri s-a produs ȋntre aceasta și o navǎ sud-coreeanǎ.

Nave aparținȃnd celor douǎ Corei implicate ȋntr-un schimb de focuri ȋn Marea Galbenǎ (foto:daum.net)

Nave aparținȃnd celor douǎ Corei implicate ȋntr-un schimb de focuri ȋn Marea Galbenǎ (foto:daum.net)

„O șalupă de patrulare nord-coreeană a trecut linia Limitei de Nord (NLL) în Marea Galbenă în jurul orei locale 09:50”, se afirmă într-o declarație a Statului Major interarme sud-coreean, menționȃndu-se cǎ „pentru a forța nava să se retragă, militarii noștri au trimis mesaje de avertizare și au tras un foc de avertisment”. Ȋnsǎ, în loc să se retragă, vasul nord-coreean a ripostat deschizând focul, potrivit responsabililor militari de la Seul, astfel cǎ „Acest fapt ne-a obligat să tragem din nou. Numai după aceasta, nava (nord-coreeană) a plecat”, a indicat Statul Major interarme sud-coreean pentru agenția de presă Yonhap.

Nu se precizează dacă în urma acestui incident s-au înregistrat eventuale victime. Incidentul survine după ce sâmbătă autoritățile de la Seul și regimul nord-coreean au ajuns la un acord cu privire la reluarea negocierilor oficiale la cel mai înalt nivel. Conform Agerpres, părțile au convenit să organizeze o a două rundă de discuții în următoarele săptămâni.

Peninsula Coreea se află practic în stare de război, deoarece războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat prin semnarea unui armistițiu și nu a unui tratat de pace. Relațiile dintre RPDC și Coreea de Sud (Republica Coreea/RC/) s-au deteriorat brusc în 2010, când în Marea Galbenă s-a scufundat corveta „Cheonan”, iar Seulul a invocat o torpilă nord-coreeană drept cauză.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult