Negustorul morţii rămâne închis în SUA | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Negustorul morţii rămâne închis în SUA

Negustorul morţii rămâne închis în SUA

scris de A.P.
3 afisari

Cererea Moscovei de extrădare în Rusia a cetăţeanului rus Viktor Bout, condamnat în SUA la 25 de ani de închisoare pentru trafic de arme, a fost refuzată de Ministerul american al Justiţiei.

Viktor Bout

Viktor Bout, Negustorul morţii rămâne închis în SUA

Ministerul american şi-a argumentat refuzul prin gravitatea faptelor comise de Viktor Bout, a indicat avocatul acestuia. În răspunsul său oficial către Moscova, Ministerul american al Justiţiei subliniază totodată că Bout nu îşi recunoaşte vinovăţia şi că acesta a făcut apel la sentinţa de 25 de ani de închisoare dată în aprilie a.c., încercând să obţină anularea acesteia, ceea ce face astfel imposibilă extrădarea lui.
Traficantul rus de arme Viktor Bout, numit şi ‘negustorul morţii’, a fost condamnat în aprilie la New York la 25 de ani de închisoare. Fost ofiţer al forţelor aeriene sovietice, el este considerat în SUA ca fiind unul dintre cei mai mari negustori de armament care au existat vreodată în lume. Activitatea sa clandestină este ilustrată în filmul ‘Lord of War’, în care personajul principal este interpretat de Nicolas Cage.
În anul 2008, Bout a intenţionat să vândă arme uşoare şi rachete antiaeriene gherilelor columbiene FARC, care ar fi putut astfel să doboare elicopterele americane aflate în dotarea armatei columbiene. Dar spionajul american a descoperit acest plan şi a trimis pentru a lua legătura cu el în Thailanda agenţi sub acoperire, care s-au prezentat drept reprezentanţi ai insurgenţilor columbieni. În urma acestei operaţiuni, el a fost arestat de autorităţile thailandeze şi extrădat doi ani mai târziu în SUA.
Sentinţa de condamnare a lui Viktor Bout la 25 de ani de închisoare a fost calificată drept ‘nefondată şi părtinitoare’ de către Rusia, care a promis să depună toate eforturile necesare pentru a-l readuce în ţară pe fostul ofiţer sovietic. În august 2012, Ministerul rus al Justiţiei a făcut primele demersuri pentru extrădarea lui.

2 comentarii

Hap Ciu 10-11-2012 - 14:37

„nefondată şi părtinitoare” pentru un mic comert de bricege, auzi colo!
Bine ca nu s-a lovit in cap de un glont, in timpul arestarii.
Gerald Bull, tot asa, vindea scobitori in dreapta si in stanga, mai ales in stanga, si s-a lovit ca fraierul la cap de 5 ori fara sa-i iasa nici un cucui.

BULA 10-11-2012 - 15:07

Omul asta e doar un biet comerciant care vrea sa faca bani. Nu se pricepe la arme. Putea sa vanda si oua la fel de bine. Si de cand comertul cu arme a devenit ceva odios, din moment ce SUA sunt pe primul loc la treburi din astea ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult