Acasa InternationalExterne Netanyahu propune: blocarea colonizării în schimbul recunoaşterii Israelului ca stat evreu

Netanyahu propune: blocarea colonizării în schimbul recunoaşterii Israelului ca stat evreu

scris de Ziua Veche
0 afisari

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a propus luni blocarea colonizării în schimbul recunoaşterii Israelului ca “stat evreu”, un demers respins imediat de palestinieni, care consideră că nu are legătură cu procesul de pace.

 

“În cazul în care conducerea palestiniană va recunoaşte Israelul ca stat al poporului evreu, voi fi pregătit să reunesc Guvernul pentru a cere un nou moratoriu privind construcţiile în coloniile evreieşti din Cisiordania ocupată”, a declarat Netanyahu, informează Mediafax. Premierul israelian a adăugat: “Deja am transmis acest mesaj prin intermediul canalelor discrete, iar acum îl transmit public”. Netanyahu a dat asigurări că aceasta nu este o condiţie pentru negocieri, ci o măsură pentru restabilirea încrederii.

“Această chestiune nu are legătură cu procesul de pace, nici cu obligaţii pe care Israelul nu le-a îndeplinit. Respingem această propunere”, a replicat principalul negociator israelian, Saeb Erakat. Palestinienii au respins în mai multe rânduri solicitările lui Netanyahu referitoare la caracterul evreisc al statului israelian, argumentând că recunosc Israelul din 1993, după un schimb de scrisori între fostul preşedinte OEP Yasser Arafat şi fostul premier israelian Yitzhak Rabin. Palestinienii consideră că recunoaşterea statului evreu ar fi o renunţare la dreptul de revenire a refugiaţilor palestinieni pe teritoriile pe care le deţineau înainte de crearea Israelului în 1948. Israelul este supus unor intense presiuni internaţionale pentru instituirea unui nou moratoriu în legătură cu construcţiile din coloniile israeliene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult