Acasa InternationalExterne Netanyahu reușește să formeze o coaliție guvernamentală precară

Netanyahu reușește să formeze o coaliție guvernamentală precară

scris de M.A.B.
11 afisari

Premierul israelian în exercițiu Benjamin Netanyahu a reușit miercuri seara formarea – in extremis – a unei coaliții guvernamentale, căreia comentatorii nu-i dau prea mult timp de existență, potrivit France Presse.

NetanyahuNetanyahu a încheiat chiar înainte de termenul de la miezul nopții un acord cu partidul naționalist religios Căminul evreiesc, ceea ce îi asigură în parlamentul provenit din recentele alegeri legislative o majoritate minimă de 61 de locuri din cele 120.

Liderul Căminului evreiesc, Naftali Bennett, a confirmat pe Twitter încheierea unui acord între partidul său și formațiunea Likud a lui Netanyahu.

Fără acest acord de ultim minut cu partidul Căminul evreiesc, care și-a vândut scump sprijinul, Netanyahu ar fi suferit afrontul de a-l vedea pe președintele Reuven Rivlin încredințând altcuiva — probabil liderului laburist Isaac Herzog — sarcina de a încerca la rândul său să formeze un guvern.

În pofida a 40 de zile de negocieri și supralicitări, Netanyahu și colaboratorii săi au trebuit să negocieze până în ultimele momente cu partidul Căminul evreiesc pentru a forța alcătuirea unei coaliții de dreapta.

După ce l-a informat pe președintele Reuven Rivlin, Netanyahu trebuie să-și prezinte guvernul în Knesset pentru a obține învestitura din partea acestuia în zilele următoare.

Dar majoritatea parlamentară pe care și-a asigurat-o cu prețul unor concesii considerabile este fragilă, întrucât existența sa depinde de trădarea sau de absența unui singur parlamentar.

Netanyahu este „un general fără soldați”, tirează cotidianul Maariv.

Cvartetul constituit de Likudul lui Netanyahu, Căminul evreiesc, partidele ultraortodoxe ale Iudaismului unificat al Torei și Shass și partidul de centru-dreapta Koulanou amenință să fie incontrolabil. Dacă va dura, marile reforme promise, precum cele ale locuințelor și sistemului bancar par compromise.

Unii comentatori nu-i dau termen până la sfârșitul anului. Ei speculează deja în jurul ideii, lansată de ceva timp, a unui guvern de uniune națională între Likud și stânga.

Cel de-al patrulea guvern al lui Netanyahu se confruntă cu provocări majore: amenințări care vizează securitatea la toate frontierele Israelului, posibilitatea unui acord nuclear internațional cu Iranul, marele inamic al Israelului, restaurarea legăturilor deteriorate cu SUA, ofensivă diplomatică și judiciară a palestinienilor, costul vieții și inegalitățile sociale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult