Acasa InternationalExterne Netanyahu vrea alegeri anticipate

Netanyahu vrea alegeri anticipate

scris de C.P.
1 afisari

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a demis marți doi miniștri de centru considerați prea critici și a cerut organizarea de alegeri anticipate, care ar putea duce la formarea unui guvern mai de dreapta, relatează AFP.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Knesset-ul, Parlamentul israelian, va începe miercuri să analizeze un proiect de lege privind dizolvarea sa. Procedura s-ar putea încheia în aceeași zi sau luni, potrivit postului public de radio.

Netanyahu i-a demis marți seară pe principalii doi critici din guvernul său, ministrul de finanțe Yair Lapid, figură de centru-dreapta și susținător al clasei de mijloc, și ministrul justiției Tzipi Livni, reprezentantă a centrului-stânga.

„În ultimele săptămâni, Lapid și Livni au atacat puternic guvernul pe care îl conduc (…) Nu voi tolera nicio opoziție în cadrul guvernului meu”, a precizat premierul într-un comunicat.

Netanyahu ar fi decis să meargă spre noi alegeri în martie sau aprilie 2015 pentru că sondajele par să arate că va fi reconfirmat în funcție, după ce a fost deja de trei ori prim-ministru, scrie AFP.

Potrivit experților, el ar putea chiar să conducă o coaliție guvernamentală mai puțin turbulentă și mai de dreapta decât actuala, alături de ultranaționaliști și chiar de formațiuni religioase.

O coaliție mai de dreapta ar putea face și mai inutile eforturile de reluare a negocierilor privind procesul de pace israeliano-palestinian. Acest proces este blocat din 2000, în pofida încercărilor SUA de relansare, ultima eșuând în primăvara acestui an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult