Acasa InternationalExterne Noi acuzații împotriva fostului președinte al SUA

Noi acuzații împotriva fostului președinte al SUA

scris de Misu Andrei
123 Afisari

Senatorii care participă la cel de-al doilea proces de impeachment al fostului președinte american Donald Trump au văzut noi înregisrări dramatice ale asaltului asupra Capitoliului SUA din ianuarie. Pe baza declarațiilor și mesajelor de pe Twitter ale lui Trump, democrații spun că acesta a acționat ca un „incitator-șef” în ziua respectivă, relatează BBC.

Procurorii democraţi din procesul lui Donald Trump l-au acuzat miercuri pe fostul preşedinte că a alimentat de luni de zile furia partizanilor săi până când aceasta a explodat la Capitoliu, pe 6 ianuarie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Asaltul lor asupra Congresului, care i-a adus lui Donald Trump al doilea proces în faţa Senatului, pentru „incitare la insurecţie”, nu a apărut „din neant”: „furia mulţimii a fost stârnită luni de zile de Donald Trump”, a spus Joaquin Castro, unul dintre aleşii responsabili cu prezentarea acuzaţiilor.

În ziua a doua a acestui proces istoric, procurorii au încercat să plaseze atacul asupra Capitoliului în contextul cruciadei post-electorale conduse de Donald Trump pentru a contesta victoria rivalului său, Joe Biden, la prezidenţiale.

Fostul magnat imobiliar, care s-a retras în Florida, a refuzat să depună mărturie în faţa senatorilor. Dar vocea sa a continuat să răsune în sala de şedinţe a Camerei superioare a Congresului SUA, unde acuzarea a proiectat multe extrase din discursurile sale aprinse, a reprodus mesajele sale incendiare de pe Twitter, a citat cele mai controversate afirmaţii ale sale.

Faptele arată că „preşedintele Trump nu a fost martor nevinovat la un accident”, aşa cum sugerează avocaţii săi, ci „şi-a abandonat rolul său de comandant-şef pentru a deveni incitatorul-şef al unei periculoase insurecţii”, a spus Jamie Raskin, care conduce echipa de procurori.

„Donald Trump a comis o imensă crimă împotriva Constituţiei şi poporului nostru” şi „trebuie condamnat de Senatul american”, ceea ce l-ar face ineligibil, a pledat Jamie Raskin.

Chiar dacă au puţine şanse de a reuşi să convingă două treimi dintre senatori să-l găsească vinovat – un prag ridicat stabilit de Constituţie -, procurorii democraţi intenţionează cel puţin să marcheze opinia publică în cursul acestor audieri transmise în direct pe întreg teritoriul Statele Unite.

„Marea minciună” privin frauda la alegeri

„Marea minciună”: aşa au descris democrații lunga campanie de dezinformare privind alegerile prezidenţiale, întreţinută de cel de-al 45-lea preşedinte american care a repetat, fără dovezi, că a fost victima unor fraude electorale masive.

După eşecul plângerilor sale în justiţie şi multiplelor sale presiuni asupra agenţilor electorali din statele-cheie, „preşedintele Trump s-a trezit lipsit de opţiuni non-violente pentru a rămâne la putere”, a estimat congresmanul Ted Lieu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult