Acasa InternationalExterne Norul radioactiv a ajuns în Europa. Nu e periculos

Norul radioactiv a ajuns în Europa. Nu e periculos

scris de M.A.
5 afisari

Norul radioactiv provenind de la centrala niponă Fukushima ajunge miercuri deasupra oraşului Paris, anunţă Autoritatea franceză pentru Siguranţa Nucleară, dând asigurări că nivelul de radioactivitate este „extrem de scăzut” şi nu va avea efecte asupra sănătăţii, relatează Le Figaro.

Imagine din satelit a centralei de la Fukushima

Centrala Fukushima văzută din satelit Foto: Daily Mail

De asemenea, cotidianul britanic Daily Mail scrie că radiaţiile provenind de la centrala nucleară de la Fukushima au ajuns marţi în Europa şi se îndreaptă spre Marea Britanie.

„Radioactivitatea va fi la un nivel extrem de scăzut”, afirmă Andre-Claude Lacoste, preşedintele Autorităţii franceze pentru Siguranţa Nucleară (ASN), transmite Mediafax. Potrivit oficialului francez, nivelul radioactivităţii va fi de „1.000 până la 10.000 de ori” mai mic decât cel înregistrat în 1986, după accidentul de la Cernobîl. Cele 170 de balize ale Institutului pentru Protecţia Radioactivă şi Siguranţa Nucleară (IRSN) nu sunt suficient de sensibile pentru a detecta particulele radioactive provenind de la Fukushima.

„Dozele care vor veni din Japonia spre Statele Unite şi Europa nu pot fi detectate de aceste aparate”, explică Didier Champion, director în cadrul IRSN, precizând că vor fi prelevate mostre prin cele şapte staţii de verificare a calităţii aerului.

Autorităţile din Islanda au detectat marţi cantităţi minuscule de particule radioactive despre care se crede că provin de la Fukushima. Cu toate acestea, noaptea trecută, guvernul de la Londra a declarat că radiaţiile din Japonia nu au fost detectate de reţeaua de staţii de monitorizare din Marea Britanie, transmite Agerpres. Urmele de iod radioactiv sînt măsurate de o reţea de 63 de staţii de monitorizare, răspîndite spre est, peste Pacific, America de Nord şi în Atlanticul de Nord.

O sursă a declarat că mai multe staţii au detectat particule radioactive despre care se crede că provin de la Fukushima. „Reykjavik este primul loc din Europa„, a adăugat sursa.

1 comentariu

Oana Zavor 23-03-2011 - 19:43

Daca nu e periculos .. este oare de folos?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult