Acasa InternationalExterne Noua Constituţie a Ungariei încalcă valorile UE

Noua Constituţie a Ungariei încalcă valorile UE

scris de D.P.
3 afisari

Germania avertizează Guvernul de la Budapesta că noua Constituţie a Ungariei, adoptată luni, nu este compatibilă cu valorile Uniunii Europene.

Parlamentul Ungariei a aprobat noua Constitutie„Urmărim evoluţiile din Ungaria cu mare atenţie şi cu oarecare preocupare”, a declarat Werner Hoyer, adjunctul ministrului german de Externe. „Legea presei adoptată la începutul anului evidenţiază o atitudine faţă de drepturile fundamentale care este cu greu compatibilă cu valorile Uniunii Europene. Preocupările noastre privind legea presei au sporit odată cu adoptarea noii Constituţii”, adaugă Hoyer, citată de Mediafax.

Mai mulţi politicieni de opoziţie au protestat faţă de adoptarea noii Constituţii ungare, acuzând partidul de guvernământ, Fidesz, de subminarea democraţiei.

Noua Constituţie a Ungariei a fost adoptată luni de Parlamentul de la Budapesta.

Preambulul face referire la Dumnezeu şi la creştinism ca fiind factori pentru coeziunea naţiunii. Criticii susţin că acest lucru este discriminatoriu faţă de atei şi de adepţii altor religii. De asemenea, preambulul stipulează conceptele de naţiune politică şi naţiune etnică: fac parte din naţiunea ungară cetăţenii ungari care trăiesc în Ungaria dar aparţin altor minorităţi nonungare, dar şi etnicii maghiari din alte ţări care nu sunt cetăţeni ungari. Constituţia prevede păstrarea „unităţii spirituale şi intelectuale a naţiunii ungare„.

Noua Constituţie permite acordarea dreptului de vot etnicilor maghiari din ţările vecine, ceea ce riscă să creeze disensiuni cu ţări vecine precum Slovacia şi România. În plus, Constituţia permite adoptarea de legi privind interzicerea avortului: „Viaţa fătului trebuie protejată din momentul concepţiei”.

Noua Constituţie restrânge aria de competenţe a Curţii Constituţionale, în special în domeniile economic şi social.

18 comentarii

Pribeagul 19-04-2011 - 21:39

Pareri:

„Preambulul face referire la Dumnezeu şi la creştinism ca fiind factori pentru coeziunea naţiunii. Criticii susţin că acest lucru este discriminatoriu faţă de atei şi de adepţii altor religii.”
Mi se pare corect. Credinta reprezinta o caracteristica fundamentala a tarii si trebuie afirmata cu tarie. Ce sa-i faci, exista majoritari si minoritari. Afirmarea credintei majoritare nu discrimineaza pe nimeni.

„fac parte din naţiunea ungară cetăţenii ungari care trăiesc în Ungaria dar aparţin altor minorităţi nonungare, dar şi etnicii maghiari din alte ţări care nu sunt cetăţeni ungari. Constituţia prevede păstrarea “unităţii spirituale şi intelectuale a naţiunii ungare“.”

Pina mai ieri, natiunea era strict legata de stat si granite. Si, consider, asa este corect.
„etnicii maghiari din alte ţări care nu sunt cetăţeni ungari” apartin poporului maghiar si natiunii pe al carui teritoriu locuiesc.

Cind lucrurile sunt clare, limpezi, de ce sa le bulibasim?

Banatanul 20-04-2011 - 07:13

Definiti notiunile de „Natiune politica” si „Natiune etnica”. Ce este una si ce este alta si vedeti ce iasa.

Pina la Rev Franceza 1789 fiecare om era supus unei Coroane Monarhice ca putere statala iar toti cetatenii supusi Monarhului formau o Natiune definita ca structura politic.

Dupa Rev. de la Paris, Lucifer le-a bagat in cap oamenilor termenul de etnicitate (si a carui definire nu este stabilita nici pina astazi, termenul etnicitate este „vag” si nerealist) care se traduce cu „puritanism” si care in lumea reala nu exista. Oamenii sunt amestecati, nu exista rasa pura si de aceea nu este moral folosirea termenului de etnicitatea. Oamenii pina la Rev. de la Paris au trait neinveninati cu sentimente de ura, uni impotriva altora pe motivul de diferente etnice.

In acele vremuri mentalitatea societatii umane era structurata pe invatatura Crestina care are un spirit universalist iar oamenii cu diferite identitati lingvistice traiau in pace fara sa se urasca si sa se omoare fiind supusi aceluiasi Monarh.

Dupa Rev 1848-49 conceptul de etnicitatea sa impus mai intens si in mod artificial, printr-o lupta subversiva impotriva spiritului Crestin, prin Rev Bolsevica si dupa lupta impotriva invataturii Crestine a fost pe fata, iar astazi ateii jubileaza vazind cum oamenii se urasc si se omoara pornind de la veninul pe care ei ateii lau inoculat societatii omenesti Crestin Europene.

Din 1789 pina in prezent Europenii se urasc intre ei, Oare cind Europenii Crestini se vor scutura de jugul lui Lucifer?

jan dinu 20-04-2011 - 07:31

Buna postare ,dar n-am zis ca – Banatu’i fruncea – ..-:)
JD-USA

un crestin 20-04-2011 - 07:57

Am observat ca francezii arunca pliculetele goale de zahar si chistoacele de tigara pe jos. N-au ce cauta in Europa. Noi le-am dat fier pentru Eiffel si ei le-au facut cadou americanilor Statuia Libertatii si de aceea au libertate gheii.
Banatene, cum de suportati panourile cu bebelusul cu bratara pe care scrie homosexual ? Pentru democratii din astea au murit timisorenii in 1989 ?

digital 20-04-2011 - 08:07

inainte 1879 s-au iubit europenii ei??!!tu ce zici?!vezi ca esti fixist.sau mai precis cand s-au iubit oamenii in istoria lor?!

Banatanul 21-04-2011 - 08:46

Draga digital,

Tu inca nu ai inteles faptul ca in lumea asta de jos nu este Raiul. Chiar Bunul Dumnezeu ne-a pedepsit dupa caderea in pacat a lui Adam. Citeste in Cartea Facerii din Sf Scriptura. Aici in aceasta viata Lucifer ne provoaca la tot felul de atitudini impotriva legii, adica „a cerut sa ne cearna”.

Ceea ce noi oamenii este bine sa stim este faptul ca avem datoria sa ne straduim sa traim in armonie si buna intelegere unii cu ceilalti. Adica sa cultivam buna credinta in relatiile interumane, este simplu, dar cit de greu in acelasi timp.

Nu exista o perioada de timp din istoria omenirii in care oamenii sa nu se razboiasca intre ei, ceea ce confirma ca Lucifer este la datorie.

Dar nici noi oamenii cei ce intelegem aceasta realitate nu avem dreptul la a renunta la a marturisii valorile crestine, de respect, buna credinta si o viata armonioasa in societatea umana chiar daca vor exista printre noi si raufacatori si criminali si violatori.

Nu avem voie sa abdicam de la valorile invataturii crestine. A ne poticnii la intrebarea cind oamenii sau iubit in istoria lor? este o copilarie.
Eu iti raspund direct si sincer, oamenii sau iubit, si se iubesc, si se vor iubii mereu totul este sa vezi aceasta fata a realitatii.

Este adevarat insa ca acestia au fost de foarte multe ori o minoritate din intreaga societate umana.
Dar sa stii ca intotdeauna au existat oameni care aplica legile crestine de dragoste frateasca intre ei. Totul este sa ai ochiul format ca sa poti vedea aceasta fata a lumii. Trist este ca majoritatea nu doreste sa vada ca se poate traii si in armonie si dragoste frateasca egoismul si invidia este mare.

digital 21-04-2011 - 09:05

ce ne povestesti tu,banatene este utopia!intr-o foarte mica parte ai ceva dreptate dar lumea s-a perimat si s-a pervertit in asa masura,incat daca s-ar aplica ceea ce propovaduiesti tu ar fi vai si amar(si asa este destul!)de aceia care mai spera la iubire si doresc ceva bun in lumea de jos!

jan dinu 20-04-2011 - 09:04

Traiasca prietenia de nezdruncinat dintre poporul roman shi ungar !
O pornire curajoasa shi foarte interesanta la acest moment cind
EUROPA „gazduieste ” biserica universala catolica „nu
indrazneste decit uneori shi firav in ashi aroga legitimitatea
predominanta prin majoritate a credintei crestine ajunsa la faza
decrestinizarii voite din interiorul ei pe caile cele mai oculte …!
Cred ca shi Romania ,marelui conducator Basescu poate urma
aceiashi cale necesara pentru renoire shi supravietuire ..!
JD-USA

Banatanul 21-04-2011 - 08:09

Da intradevar este o atitudine curajoasa a ungurilor de a pune problema intrun mod foarte transant si direct. In comparatie cu alte centre de putere vest europeana.
Personal sunt si nu sunt surprins.
Sunt surprins o data pentru ca momentul este poate ne potrivit (desi pentru a marturisi credinta si valorile crestine niciodata nu trebuie asteptat un anume moment, marturisirea trebuie facuta incontinuu) si doi pentru ca ungurii prin temperamentul lor impulsiv si slobod la gura prin injuraturi si mai ales comportamentului lor de-a lungul istoriei nu este si nu a fost unul crestin.

Ei de fapt nu au demonstrat niciodata in istoria lor ca au veleitati crestinesti. Insa totusi nu trebuie uitat ca ei Unguri au fost haraziti in Europa cu singura coroana Regala Apostolica. Asta inseamna ca li sa dat sarcina de regat Mesianic de increstinarea al altor popoarea Barbare atunci in anul 1000. Desii chiar ei au fost foarte indaratnici in a primii invatatura crestina. Au fost increstinati de vreo patru ori in 200 de ani de prin anul 800 si abia in anul 1000 sa prins ceva de iei si de fapt la inceput doar de patura conducatoare ca poporul a mai durat citeva secole pina a fi increstinat. La inceput au fost ortodocsi de vreo trei ori apoi au ajuns catolici. Este important de stiut ca, coroana Regala Apostolica a Panoniei a fost creata la Constantinopol si daca o privesti cu atentie este formata din icoane ortodoxe.

Este intradevar curios cum de Bunul Dumnezeu lucreaza cu astfel de temperamente impulsive si totusi nu lucreaza cu oameni smeriti cum spre exemplu este bunul si blajinul popor roman care intradevar poseda calitati de buni crestini ma gindesc aici la smerenia majoritatii taranilor romani ca o medie de-a lungul istoriei si faptul ca din rindul taranimii romane sau nascut si oameni sfinti in lungul istoriei spre exemplu Arsenie Boca sau Cleopa si multi altii.

Ungurii in schimb nu sunt oameni smeriti, sunt harnici, curajosi si politicosi este foarte adevarat dar la capitolul crestinism sunt repetenti. Ciociolina este icoana lor, le plac desfatarile.

Si totusi in anumite momente istorice reactioneaza surprinzator de punctual si cu efect pozitiv. Eu sper din tot sufletul ca acest exemplu sa fie urmat si de alte tari europene in a promova valorile Crestine impotriva fenomenului de secularizare si desacralizare a omului.

Pina la urma Europa este Crestina prin intreaga ei istorie si asa trebuie sa ramina.

digital 21-04-2011 - 09:15

da ma astia au curaj in doua situatii:cand sunt beti si cand au interes!!

Arhimede 21-04-2011 - 13:52

Coroana aia nu le-a dat-o Dumnezeu, ci dracul.
De aia se poarta asa.
La unguri crestinismul este doar de fatada.
Tot neam de asiatici au ramas.

Ciu Huhu 21-04-2011 - 20:30

corect!

Banatanul 21-04-2011 - 21:37

D-le Arhimede nu fi asa de usuratic la vorba, ca nu stii ce spui.
Ii putem blama pe unguri din cauza excentricitatii lor si a unei slabe credinte, ba chiar mai mult ca nu sau dovedit la inaltimea asteptarilor pe care lea avut de la ei atit Imparatul si Patriarhul de Constantinopol iar mai tirziu Papa de la Roma, dar nu putem afirma ca, Coroana Regatului Apostolic al Panoniei nu este de origine Cresitina sau ca nu a fost creata pentru o misiune de propovaduire a lui Dumnezei prin increstinarea valurilor de migratori ulterioare. Sa fim seriosi.

Chiar Papa de la Roma sa suparat pe ei ca si neam iar in anul 1301 lea luat coroana, desi Dinastia Arpadiana care in realitate nu a fost de origine ungureasca a dat vreo 7 sfinti dintre care la vremea aceea au fost recunoscuti 3 dintre ei de catre Biseerica Ortodoxa a Bizantului.

Papa suparat fiind pe cele sapte triburi ungare din cimpia Panoniei ca nu se dovedesc buni crestini le-a luat coroana si a dato altei dinastii, celei Angevive, lui Carol Robert de Anjou.
Practic Coroana Regatului Apostolic nu este coroana natiunii ungare ci este coroana teritoriului Panoniei doar ca intimplator pe acest teritoriu traiesc unguri asta a fost si este pozitia Papei de la Roma.
Ungurii au pierdut coroana in anul 1301. Astazi coroana este in posesia casei de Habsburg. Iar in 1867 cind sa infiintat inmperiul Austro Ungar ca urmare a complotului aristocratiei de la Budapesta impreuna cu burghezia austriaca impotriva Casei de Habsburg izolindul pe imparat de la detinerea puterii interne in iperiu ungurii sau manifestat imprudent derapind in actiuni violente si abuzive impotriva celorlalte grupuri identitar lingvistice de pe teritoriul lor de atunci vezi cazul romanilor si germanilor din Transilvania.

Da putem spune foarte limpede ca nu sau dovedit dea lungul istorie la inaltimea asteptarilor de a fi buni Crestini. Ei nu aun stiut sai iubeasca pe ceilalti semeni crestini ca si ei dar de alta limba materna, vezi logica legii invatamintului propusa de Appony si atitudinea lor tivnoasa si trufasa care ia indepartat de starea de smerenie tipica crestinului.

Eu nu cred ca n-au existat si nu exista unguri care sa nu-si fi dat seama de aceste slabiciuni si scapatari ale lor dea lungul istoriei. Asa cum sunt si romani care au reusit sa defineasca slabiciunile si neajunsurile firii neamului romanesc.

Poate ca tocmai aceasta realitate ia trezit pe unii dintre ei si au avut curajul sa formuleze trimiteri directe in constitutia de astazi la invatatura Crestina si sa limiteze puterea curtii constitutionale numai la aspectul economic si social al societatii. Democratia trebuie limitata caci altfel este anarhie.
Eu vad acest eveniment ca pe un spargator de gheata si cred ca este bine ca si celelalte tari sa actioneze in acelasi sens cit mai rapid.
Unde este curajul nostru a celor lalti?

Poate ungurii vor sa se spele de pacatele trecutului lor si au hotarit sa purceada la aceasta atitudine si care in definitiv este in avantajul si folosul intregii crestinatati europene. Dar si noi ceilalti trebuie sa spunem haideti sa actionam.
Schimbam constitutia Romaniei exact ca si ei si reinstalam Casa Regala Romana pe tronul Regatului Roman.
Pe cine asteptam sa faca aceasta?

digital 21-04-2011 - 22:01

bine banatene,ce vrei sa mai facem,inafara de asta?!io t-am spus mai sus ca esti utopic da tu,nu sinu!
atunci da-i nainte sa vezi unde ajungi!

Banatanul 21-04-2011 - 23:59

D-le digital,

Utopic este Comunismul. Dar Dumneata fi relaxat, sezi si cujeta! e mai sanatos pentru cei neutopici. Oricum nui nici o graba.

Filiala Teleorman a CMRR 23-04-2011 - 09:15

Daca Germania este îngrijorată şi este deranjată de acest lucru, oare Guvernul României ce face?

Ciu Huhu 24-04-2011 - 14:53

Pai guverunul pedelist-basist-comunist (toti sefii din PDL in frunte cu Basescu sint fosti comunisti!) e sluga a UDMR fara de care nu pot ramine la guvernare nici o clipa!

Ciu Huhu 23-04-2011 - 21:44

Barbarii pot face doar o Constitutie barbara, agresiva, asa ca ei!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult