Acasa InternationalExterne Noul plan de ajutor pentru Grecia nu va da rezultate

Noul plan de ajutor pentru Grecia nu va da rezultate

scris de D.P.
0 afisari

Fostul ministru grec de finanțe, Yanis Varoufakis, a estimat într-o declarație acordată miercuri postului BBC că noul acord convenit de guvernul de la Atena cu creditorii internaționali nu va da rezultatele așteptate, opinia sa contrastând astfel cu cea a premierului Alexis Tsipras, care s-a declarat încrezător, transmite AFP.
grecia criza‘Întrebați-i pe toți cei care cunosc situația finanțelor grecești și vă vor spune că acest acord nu va funcționa’, a indicat Varoufakis, ținând să adauge că o părere similară a fost exprimată și de ministrul german de finanțe Wolfgang Schaueble în fața Bundestagului. Ceilalți negociatori ar fi de acord cu el (cu Schaueble), iar ‘ministrul grec de finanțe spune cam același lucru’, a continuat Varoufakis. Cât despre Fondul Monetar Internațional, acesta ‘se spală pe mâini’ acceptând un program bazat pe o datorie imposibil de gestionat, dar pe care toată lumea vrea să-l pună în practică, a mai menționat fostul ministru grec.

Criticile sale survin după ce premierul Tsipras a declarat că este încrezător în șansele ca acest acord și noul împrumutul ce va fi acordat Greciei să pună capăt incertitudinii economice.

Adept al unei linii dure la negocierile cu creditorii internaționali, abordare neîmpărtășită de restul executivului grec, Varoufakis și-a dat demisia din guvern la începutului lunii iulie, el afirmând atunci că un alt motiv al acestei demisii a fost faptul că nu era agreat de unii dintre omologii săi din cadrul Eurogrupului.

Ulterior el a fost acuzat că în perioada cât a fost ministru a întocmit un așa-zis ‘plan B’, ce ar fi urmat să fie pus în aplicare în eventualitatea ieșirii Greciei din zona euro și al cărui element de bază era crearea unui sistem paralel de plăți. Varoufakis a recunoscut existența unui asemenea plan, dar a susținut că obiectivul urmărit a fost asigurarea lichidităților în sistemul bancar în cazul în care Banca Centrală Europeană (BCE) nu ar mai fi făcut acest lucru, ceea ce s-a și întâmplat și a obligat guvernul grec să restricționeze mișcările de capital.

Miniștrii de finanțe din zona euro se vor reuni vineri, la Bruxelles, pentru a se pronunța asupra noului plan de ajutor internațional pentru Grecia, ce prevede în principal acordarea unor noi credite în valoare totală de circa 85 de miliarde de euro, în schimbul măsurilor de austeritate promise de guvernul de la Atena.

Totuși, potrivit unei surse guvernamentale elene, guvernul german nu pare să fie pe deplin de acord cu acest plan și ar prefera ca acesta să mai fie negociat, iar pentru început să se acorde Greciei un credit-punte care să permită guvernului grec să achite către BCE o tranșă de împrumut în valoare de 3,4 miliarde de euro, scadentă pe 20 august.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult