Acasa InternationalExterne O nouă Zi a Mâniei în Orientul Sângeriu – VIDEO

O nouă Zi a Mâniei în Orientul Sângeriu – VIDEO

scris de Adrian Pătruscă
3 afisari

În ciuda violenţelor de joi, soldate cu zece morţi, locuitorii din Benghazi, în Libia, au reluat vineri protestele. Trei persoane au murit şi în Yemen, în urma ciocnirilor din Sanaa şi Aden.

Proteste sângeroase

Orientul Mijlociu a fost şi joi teatrul unor reprimări sângeroase ale mişcărilor de protest.

În Libia, de unde informaţiile parvin cu dificultate, armata s-ar fi desfăşurat vineri în Benghazi, locul unor confruntări dure miercuri şi joi. Un locuitor a spus pentru Reuters că liniştea pare să fi revenit. Saadi Gaddafi, unul dintre fiii conducătorului, ar fi declarat la radio că se duce la Benghazi pentru a prelua funcţia de primar şi a asigura protecţia populaţiei.

Gaddafi nu se clinteşte după 42 de ani

Al doilea mare oraş din Libia, loc istoric pentru proteste, a cunoscut o noapte agitată. Protestatarii au ieşit în stradă încă din zori. Joi, anunţată ca “Ziua Mâniei”, ciocnirile cu forţele de ordine s-au soldat cu şapte morţi, după sursele oficiale şi zece potrivit surselor medicale. De marţi, 24 de persoane ar fi fost ucise, declară ONG-ul Human Rights Watch. Dar autorităţile nu recunosc decât nouă. În afară de Benghazi, violenţe au izbucnit şi la Zenten, 145 de kilometri sud-vest de Tripoli. Mai multe persoane au fost arestate, câteva posturi de poliţie şi o clădire au fost incendiate.

Pentru a contracara protestele anti-Gaddafi, aflat de 42 de ani în fruntea ţării, susţinătorii şefului statului s-au adunat joi seara în Piaţa Verde din Tripoli. “Gaddafi, părintele întregului popor”, „Populaţia susţine revoluţia şi pe conducător”, scria pe pancarte.

Puţin după miezul nopţii, Gaddafi a avut o scurtă apariţie şi a făcut o baie de mulţime. Sute de susţinători ai regimului au defilat şi în Benghazi, Sirta, Seba şi Tobruk, potrivit imaginilor televiziunilor de stat.

Yemen, 32 de ani, aceeaşi putere

În Yemen, aliat cheie al Washington împotriva Al-Qaida, o manifestaţie a reunit 6000 de oameni în capitala Sanaa. A fost a şaptea zi de revoltă împotriva preşedintelui Ali Abdallah Saleh. Protestatarii au respins asalturile poliţiei şi ale manifestanţilor pro-regim înarmaţi cu bâte şi cuţite. Zece manifestanţi şi mai mulţi poliţişti au fost răniţi.

Ciocniri au fost semnalate şi în alte localităţi din Yemen. Aden a fost teatrul unor încleştări nocturne violente, soldate cu trei morţi şi 19 răniţi. Ca şi în noaptea precedentă, manifestanţii scandând “Ali, pleacă!”, au spart vitrinele magazinelor, au incendiat cauciucuri şi au pus tomberoane pe străzi pentru a bloca circulaţia.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi focuri de armă pentru a împrăştia manifestanţii care au răspuns cu pietre. Un grup dintre ei ar fi fost înarmaţi, declară martori oculari.

În tentativa de a menţine presiunea, protestatarii au făcut apel pentru vineri la o nouă “Zi a Mâniei”. Preşedintele Saleh i-a adunat miercuri seara pe toţi şefii armatei. Şeful statului, aflat la putere de 32 de ani, a încercat fără succes să dezamorseze manifestaţia, promiţând că nu va mai candida pentru un nou mandat în 2013 şi nici nu va fi succedat de fiul său.

Revendicări fără precedent în Golf

În regiunea Golfului, în Bahrein, armata s-a desfăşurat în toată capitala Manama, pentru a restabili ordinea după represiunea sângeroasă de joi dimineaţă, soldată cu trei morţi. Mii de persoane participă vineri la funeraliile a două dintre victimele şiite. S-au auzit sloganuri ca: “Nici şiiţi, nici suniţi. Unitate naţională”, „Suniţii şi şiiţii sunt fraţi”, dar şi “Poporul vrea căderea regimului”.

Într-o escaladare a revendicărilor, unii manifestanţi cer abolirea monarhiei şi o mare adunare în piaţa centrală din Manama, ceea ce prevesteşte o nouă confruntare violentă.

Este prima oară, în timpul unei monarhii din Golf, când sunt cerute reforme politice. În total, cinci protestatari au murit în manifestaţiile începute luni. Revendicările reformiste au avut un mare ecou în întreaga ţară, unde majoritatea şiită se simte discriminată de regimul sunit. Profund neliniştiţi de posibilitatea unei extinderi a protestelor în zonă, aliaţii regionali ai Bahreinului au oferit “sprijin total” autorităţilor. Regatul este sediul cartierului general al Flotei a V-a americane, însărcinată cu susţinerea operaţiunilor în Afganistan şi cu contrabalansarea ameninţării iraniene.

În Irak, mişcarea de protest începută pe 3 februarie s-a întins în Kurdistanul autonom, unde două persoane au fost ucise şi 47 rănite de gloanţe, la Suleimanieh. Circa 3000 de manifestanţi, majoritatea tineri, au acuzat de corupţie cele două partide tradiţionale kurde. Ei au încercat să ia cu asalt sediul unuia dintre partide, dar gărzile au respins atacul cu focuri în aer. În ajun, la sud de Bagdad, un manifestant a fost ucis şi 27 răniţi în timpul unor proteste violente

2 comentarii

Morkova Vesela 18-02-2011 - 14:04

Aici este vorba de Revolutia Musulmana, la ei se sfarseste epoca de piatra si sar direct in feudalismul celular. In 2-3 sute de ani s-ar putea sa ne ajunga din urma. Succes baieti!

pathfinder 18-02-2011 - 18:15

Problema e ca incearca sa sara etape…
Pana nu se linistesc cu fundamentalismul religios, slabe sanse sa ne ajunga din urma.
Pe deasupra sunt si (mult) prea multi pentru niste tari mai mult desertice si este tare greu sa-i hranesti pe toti…

Dar, intr-adevar, daca „scapa” (sau uita…) de unele concepte islamiste e posibil sa se modernizeze si arabii astia candva. La urma urmei, Europa a invatat si multe lucruri utile de la ei acu’ cateva sute de ani.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult