Acasa InternationalExterne Obama criticat de Hillary Clinton pentru situația din Siria

Obama criticat de Hillary Clinton pentru situația din Siria

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

Hillary Clinton a afirmat cǎ decizia SUA de a nu interveni la începutul războiului civil în Siria a fost un „eșec”.

Obama criticat de Hillary Clinton pentru situația din Siria (foto:siste24.mx)

Hillary Clinton i-a reproșat liderului de la Casa Albă că prin pasivitatea sa a lăsat un vid în Siria, care a fost ‘umplut de jihadiști’, neacordând ajutor militar opoziției anti-Assad. ‘Lipsa de ajutor pentru construirea unei armate credibile cu cei care s-au aflat la originea manifestațiilor împotriva (președintelui Bashar al Assad — cu islamiști, laici și cei care s-au aflat între ei — a generat un vid pe care jihadiștii l-au umplut astăzi’, a declarat Clinton săptămânalului The Atlantic. Acest interviu a fost realizat înainte ca președintele american să anunțe lovituri aeriene punctuale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Irak. În acest interviu publicat duminică, 10 august, Hillary Clinton i-a reproșat președintelui SUA absența unei doctrine adevărate în domeniul politicii externe, referindu-se la un slogan al lui Obama — ‘Nu mai faceți lucruri stupide”.

„Națiunile mari au nevoie de linii directoare și ‘a nu face lucruri stupide’ nu este un principiu călăuzitor”, a remarcat Clinton, care s-a distanțat de politica externă promovată de actualul lider de la Casa Albă. Potrivit mai multor analiști politici, acestea sunt criticile cele mai severe formulate de Hillary Clinton la adresa lui Barack Obama de când a renunțat la postul de secretar de stat, în 2011, intervenind în contextul în care ea intenționează să se prezinte la alegerile primare din Partidul Democrat în perspectiva prezidențialelor din 2016.

„Unul dintre motivele pentru care sunt îngrijorată de ceea ce se petrece chiar acum în Orientul Mijlociu este capacitatea grupărilor jihadiste de a se răspândi, ceea ce ar putea afecta Europa și Statele Unite”, a declarat Clinton, ale cărei cuvinte și argumente par să se alăture celor formulate de influenți senatori republicani, precum John McCain sau Lindsey Graham. „Grupările jihadiste dețin un teritoriu, dar ele nu vor rămâne acolo pentru totdeauna. Scopul lor este de a se extinde. Rațiunea lor de a fi este de a se opune Occidentului, cruciaților”, a afirmat fostul secretar de stat american.

Ea a mai spus că a reflectat îndelung la conceptele de izolare (doctrina americană din perioada războiului rece pentru a opri expansiunea Uniunii Sovietice), de descurajare și înfrângere. În fața amenințărilor extremiștilor islamiști, Hillary Clinton a lăsat să se înțeleagă că America a reușit atunci când a avut un plan general cu un scop clar, dând ca exemplu căderea Uniunii Sovietice și a comunismului.

12 comentarii

MI-5 11-08-2014 - 18:52

de ce nu l-a trimis pe franck gordon?

neacsum 11-08-2014 - 19:38

Pai ce islamistii sunr romani sa tremure cand vine poseta doamnei Hilary in Romania?

neacsum 11-08-2014 - 19:47

In 2002 eram Etiopia. Printre subordonati, un tanar ofiter american. La un moment dat este anuntat ca urma sa fie mutat in alt Team Site. Un coleg mai sugubat stiindu-l mai nevricos, ii spune ca in zona de responsabilitate a noului team sunt mujahedini care isi ascut cutitele asteptand sa le pice un american in zona. Bravul reprezentant al celei mai mari natii, s-a „emotionat” si a cerut sa fie mutat in alt loc, altfel face raport de repatriere. I s-a facut pe plac, dar povestea a ramas in legenda teamului. Asa ca nu generalizati, nu toata America a nascut pui de Rambo.

Mircea 12-08-2014 - 07:28

Ce vremuri Neacsule, ce vremuri. Pe atunci te fuduleai cu statutul de extrateritorialitate, adica daca violai o negresa te judecau romanii nu te ardeau aia de viu. Pentru americani nu mai vrei acelasi statut. Daca ei comit vreo infractiune vrei sa-i judece antenele. Ce soric ai Neacsule ! Si tocmai tu ii judeci pe americani.

urbos 12-08-2014 - 07:38

Oo, domnu ji dan imputit „Mircea”, ati ajuns la locul de munca, parazitule, stati pe net pe banii altora sobolane.

urbos 12-08-2014 - 07:41

Si apropo sobolane, are vreo legatura ce-ai croncanit tu acolo, cu ce-a zis Neacsu?

urbos 11-08-2014 - 21:20

Ce mai vrea si ji danita asta imputita?

neacsum 11-08-2014 - 21:38

Pai ce sa vrea, vrea sa fie si ea barbata ca Zoe, sa se simta bagata in seama, ca de cand cu relatia nepotrivita a lui barbatu-sau a ramas nesaticafuta.

briel 11-08-2014 - 23:28

Baba asta o sa fie urmatorul presedinte al US.

Barbatul Nulandesei, Robert Kagan, co-proiectant de baza la New American Century, si co-vizionar cu Dick Cheney, dar mascat in democrat, o sustine admirativ.

Kagan has hinted that he would consider backing a presidential bid by Hillary Clinton, who has frequently expressed hawkish views. „I feel comfortable with her on foreign policy,” said Kagan, a lifelong apologist for U.S. „superpower.”

http://www.rightweb.irc-online.org/profile/project_for_the_new_american_century

salut 12-08-2014 - 00:03

Sa fim seriosi, mon ami !

briel 12-08-2014 - 04:19

Asa se vorbeste in targ.
Pe dupa perdele individa a spus ca nu candideaza decat numai daca e ca si sigur ca va castiga.
In competitia cu Obama s-a intrebuintat prea tare si nu mai are nervii sa se certe si sa bata tara-n lung si-n lat. Ori primeste asigurari tepene, ori nu se baga.
Neoconii o vor.

Antibasistul 12-08-2014 - 06:53

Stramosii ei sînt jiidani din Rusia!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult