Acasa InternationalExterne Obama dǎ o șansǎ diplomației. Intervenția militarǎ ȋn Siria amȃnatǎ

Obama dǎ o șansǎ diplomației. Intervenția militarǎ ȋn Siria amȃnatǎ

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Barack Obama a declarat marţi, 10 septembrie, la Casa Albă, că doreşte să ofere o şansă diplomaţiei în Siria și a amȃnat acțiunea militarǎ.

Barack Obama

Obama dǎ o șansǎ diplomației. Intervenția militarǎ ȋn Siria amȃnatǎ

După 48 de ore de eforturi diplomatice intense, care au îndepărtat perspectiva atacurilor asupra ţării devastate de războiul civil, preşedintele american a apreciat că propunerea rusă de plasare a armelor chimice siriene sub control internaţional ar constitui un semn „încurajator”. „Această iniţiativă poate permite să se pună capăt ameninţării armelor chimice fără a recurge la forţă, în particular pentru că Rusia este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad”, a declarat preşedintele american, recunocând totodată că este „prea devreme” pentru a spune dacă acest plan va avea succes.

Deşi a cerut Congresului să nu voteze imediat asupra unui eventual recurs la forţă, preşedintele american a subliniat că opţiunea militară rămâne pe masă. Denunţând atacul chimic „revoltător” comis de regimul lui Bashar al-Assad, care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi potrivit serviciilor americane de informaţii, el a evocat „bărbaţi, femei şi copii ucişi de gaze lacrimogene, întinşi unii lângă alţii”, văzuţi în înregistrări video efectuate după atac.

Obama, care l-a trimis pe secretarul de Stat John Kerry la Geneva pentru a se întâlni cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, s-a declarat hotărât să menţină „presiunea” asupra regimului sirian. Nave de război americane puternice, echipate cu rachete de croazieră au fost mobilizate în ultimele săptămâni în estul Mediteranei. „Am ordonat armatei americane să îşi păstreze poziţiile actuale, pentru a menţine presiunea asupra lui al-Assad şi pentru a reacţiona dacă diplomaţia eşuează”, a avertizat președintele american, potrivit mediafax. „Chiar şi un atac limitat i-ar transmite lui al-Assad un mesaj de o (importanţă) pe care nicio altă ţară nu îl poate transmite”, a dat asigurări Obama. El şi-a reiterat angajamentul de a nu mobiliza trupe terestre şi a respins comparaţia cu Irakul în 2003.

În Congres, cei doi senatori republicani susţinători fervenţi ai atacurilor John McCain şi Lindsey Graham au afirmat că regretă că Obama „nu a prezentat un plan mai clar pentru a testa seriozitatea propunerii ruse şi siriene vizând transferul armelor chimice ale regimului al-Assad sub control internaţional”. Cu câteva ore mai devreme, Siria a afirmat, prin ministrul de Externe Walid Muallem, că este pregătită să renunţe la arsenalul său chimic. „Suntem pregătiţi să anunţăm unde se află armele chimice, să încetăm producţia de arme chimice şi să arătăm aceste instalaţii reprezentanţilor Rusiei şi altor ţări de la ONU”, a declarat el, subliniind asupra voinţei ţării sale „să nu mai aibă arme chimice”. Neutralizarea arsenalului chimic sirian ar putea să se dovedească, totuşi, foarte delicată pe teren, în mijlocul unui război civil care s-a soldat deja cu peste 100.000 de morţi. Siria dispune de aproxmativ „1.000 de tone” de diferiţi agenţi chimici, potrivit Washingtonului.

Barack Obama a convenit împreună cu preşedintele francez François Hollande şi premierul britanic David Cameron să examineze propunerea rusă. Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat, astfel, Statele Unite să renunţe la recurgerea la forţă în Siria. „Este dificil să constrângi Siria sau altă ţară să se dezarmeze în mod unilateral, dacă există o acţiune militară în pregătire împotriva acestei ţări”, a declarat el, potrivit televiziunii ruse.

3 comentarii

Tache 11-09-2013 - 09:37

Acum putem sa ne asteptam la o operatiune steag-fals, pe modelul atacurilor de la 11 septembrie 2001. Doar Bashar-al-Assad s-a „apucat” sa bombardeze cu sarin imediat ce au sosit inspectorii ONU la Damasc. Teroristi sirieni si iranieni vor ataca cu cuttere inmuiate in sarin si vor provoca niste explozii nucleare in Chicago, Seattle sau intr-o zona cu pop_ulatie majoritar crestina. Soc si groaza !

Zbigniew Brzezinski are dreptate : ” In zilele noastre este mai usor sa omori un milion de oameni, decat sa controlezi un milion de oameni.”

https://www.youtube.com/watch?v=jkCEOSgLRt4

Tache 11-09-2013 - 09:56

Zbigniew Brzezinski, consilier-sef al presedintelui Barrack Obama in probleme de securitate nationala si politica externa, a tinut pe 17 noiembrie 2008 o cuvantare, in clubul elitist Chatam House din Londra, in care a spus:

„Letalitatea puterii lor este mai mare ca niciodata. Capacitatea lor de a-si impune controlul asupra masselor trezite din punct de vedere politic, din lumea intreaga, se afla la un nivel foarte jos, din punct de vedere istoric. Trebuie sa ma exprim in mod taios – si am fost flatat ca secretarul pe politica interna britanic a repetat acelasi lucru – in trecut era mai usor sa controlezi un milion de oameni, stricto-senso, decat sa omori fizic un milion de oameni. Astazi este infinit mai usor sa omori un milion de oameni, decat sa controlezi un milion de oameni. Este mai usor sa omori, decat sa controlezi. Si asta influenteaza direct recursul la forta, mai ales de catre societatile straine din punct de vedere cultural, asupra unor societati diferite.”

In a speech in 2009, Brzezinski elaborated, „…in early times, it was easier to control a million people, literally it was easier to control a million people than physically to kill a million people. Today, it is infinitely easier to kill a million people than to control a million people. It is easier to kill than to control….”

ValVerde 11-09-2013 - 14:54

„Zbigniew Brzezinski, consilier-sef al presedintelui Barrack Obama”

===

Esti senil…
Brzezinski a fost consilier a lui Jimmy Carter.
Trebuie sa aiba vreo 90 de ani.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult