Acasa InternationalExterne Obama l-a primit pe Papa Francisc la Casa Albă (video)

Obama l-a primit pe Papa Francisc la Casa Albă (video)

scris de C.S.
5 afisari

Barack Obama l-a primit miercuri pentru prima dată la Casa Albă pe Papa Francisc, o autoritate morală şi totodată un aliat politic al celui de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, relatează AFP în pagina electronică.
presidentobama_popefrancisObama, care nu-şi ascunde admiraţia faţă de Jorge Bergoglio, pe care l-a lăudat pentru clarviziune şi umilinţă, contează pe sprijinul Papei în două proiecte aflate în lucru esenţiale, cu mai puţin de 500 de zile înainte să-şi încheie mandatul, şi anume apropierea de Cuba şi lupta împotriva schimbărilor climatice.

Capitala federală americană – prinsă până peste cap în dezbaterile politice dinaintea alegerilor prezidenţiale din 2016 – are, zilele acestea, ochi doar pentru acest Papă iezuit cu o poziţie singulară, care efectuează o vizită de şase zile în Statele Unite, scrie AFP.
O mulţime imensă – aproximativ 15.000 de invitaţi – a fost prezentă pe vasta peluză a Casei Albe pentru a-l primi, cu mare pompă, pe „cel mai populat om din lume în prezent”, cum l-a salutat vicepreşedintele Joe Biben.
Preşedintele american şi Suveranul Pontif au luat cuvântul, pe rând, după ce au ascultat imnul Vaticanului (Inno e Marcia Pontificale), apoi pe pe cel al Statelor Unite (The Star Spangled Banner).

Ei s-au întreţinut, după aceea, în Biroul Oval, în a doua întâlnire privată, după cea din primăvara lui 2014, la Vatican.

Este vorba despre a treia vizită a unui papă la Casa Albă, după ce Jimmy Carter l-a primit pe Ioan Paul al II-lea în 1979, iar George W. Bush pe Benedict al XVI-lea în 2008.

Un lucru rar, Obama, care este protestant, l-a primit el însuşi, marţi, pe pistă, pe acest Papă argentinian, care a pus pentru prima dată în viaţa sa piciorul pe pământul american.

Casa Albă dă asigurări că această vizită nu are niciun scop politic. „Obiectivul acestei întâlniri este să le ofere celor doi ocazia să discute despre valorile lor comune”, a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al lui Obama. „Va exista suficient timp pentru politică în celelalte 364 de zile ale anului”, a adăugat el.
Însă, din punct de vedere politic, această vizită papală pică la ţanc.

Când se va adresa, joi, Congresului – o premieră în istoria Statelor Unite -, primul Papă argentinian din istorie urmează să pledeze pentru apropierea între Washington şi Havana şi în favoarea unui angajament hotărât în lupta împotriva schimbărilor climatice.

De altfel, două subiecte care nu-i prea atrag pe adversarii republicani ai lui Obama.

„Săraci, excluşi şi uitaţi”

Radicalismul social al Suveranului Pontif îi aduce însă critici puternice în rândul conservatorilor şi mediilor economice liberale. Faptul că vine din Cuba, unde a evitat să-l critice pe preşedintele Raul Castro, nu face decât să-i irite un pic şi mai mult pe cei care consideră că acest Papă este un marxist deghizat sau chiar un trădător al credinţei catolice, prea flexibil în privinţa doctrinei.

În avionul care l-a adus la Washington, Papa a promis să nu „menţioneze” în faţa congresmenilor problema sensibilă a anulării embargoului economic impus de către Statele Unite insulei comuniste. „Dorinţa Sfântului Scaun este să existe un acord satisfăcător pentru ambele părţi”, a spus el.

Anularea embargoului este reclamată de către Casa Albă, dar cea mai mare parte a aleşilor republicani i se opune.

Critica dictaturilor tehnologiei şi finanţelor, denunţarea responsabilităţii vânzătorilor de armament şi a marilor puteri în cel de-al „treilea război mondial pe bucăţi” urmează însă să figureze la loc de cinste în discursul său.

După vizita în Biroul Oval, Papa urmează să întâlnească imigranţi, persoane fără adăpost şi deţinuţi.

El urmează să conducă, la New York, o ceremonie ecumenică, în zona World Trade Center, împotriva terorismului şi pentru respectul între religii.

Altă ceremonie, la Philadelphia, alături de comunitatea hispanică, va aduce un omagiu valorilor fondatoare ale Americii, ca libertatea religioasă.

La Philadelphia, Papa Francisc urmează să prezideze, sâmbătă şi duminică, finalul unei întâlniri mondiale a familiilor catolice, în prezenţa unui milion şi jumătate de oameni.

În întâlnirea sa cu Papa, la Vatican, Obama a povestit că a fost impresionat de „compasiunea” Suveranului Pontif faţă de „săraci, excluşi, cei uitaţi”.

Iar într-un discurs pe tema luptei împotriva sărăciei, pe care l-a susţinut în decembrie 2013, preşedintele american cita – un fapt rar – un „îndemn” publicat cu doar câteva săptămâni mai înainte de către Suveranul Pontif.

„Nu este posibil ca faptul că o persoană în vârstă, redusă la a trăi pe stradă, atunci când moare de frig, să nu fie o ştire, în timp ce o scădere de două puncte pe bursă să fie o ştire”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult