Acasa InternationalExterne Obama s-a suparat cu Medvedev de la scutul anti-racheta din Romania

Obama s-a suparat cu Medvedev de la scutul anti-racheta din Romania

scris de Ziua Veche
1 afisari

La cateva saptamani dupa ce tara noastra a anuntat ca va gazdui elemente ale scutului american antiracheta, presedintele american a avut o convorbire telefonica extrem de tensionata cu omologul sau rus, care ar fi putut bloca negocierile privind semnarea unui nou acord START. Conform cotidianului New York Times, pe data de 24 februarie, in urma declaratiei facut de presedintele Traian Basescu, Dmitri Medvedev i-a solicitat liderului de la Casa Alba o serie de noi concesii in privinta scutului antiracheta, printre care si elaborarea unei declaratii comune care sa “ingradeasca” proiectul.

Potrivit aceleiasi surse, care citeaza declaratiile unor consilieri prezidentiali, Obama a respins solicitarea presedintelui rus, afirmand exasperat: “Dmitri, am convenit (…) Nu putem face asta. Daca acest lucru inseamna sa nu mai incheiem acordul, atunci asa sa fie. Dar nu vom continua pe acest drum”. Presedintele american a inchis brusc telefonul, unul din consilierii sai sustinand ca nu l-a mai vazut niciodata ata de suparat. In cele din urma, Moscova a cedat, iar pe data de 13 martie cei doi lideri au avut o noua convorbire telefonica, care, alaturi de vizita secretaruilui de stat Hillary Clinton la Moscova, a dus la finalizarea negocierilor. Reunite la Geneva, delegatiile celor doua state au reusit sa redacteze declaratiile finale referitoare la noul acord START. Rusia si-a rezervat dreptul de a se retrage din acest acord in cazul in care scutul american va deveni o amenitare, iar Statele Unite au precizat ca proiectul scutului nu va fi modificat, dar ca acesta nu va reprezenta un pericol pentru Moscova. Vineri, 26 martie, Barack Obama si Dmitri Medvedev au anuntat in mod oficial ca au ajuns la un acord in prininta noului tratat de reducere a armamentului nuclear, acesta urmand sa fie semnat pe data de 8 aprilie, la Praga.

0 comentariu

oblioo 30-03-2010 - 04:53

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult