Acasa InternationalExterne Obama şi Putin ar fi trebuit să semneze două acorduri în domeniul nuclear

Obama şi Putin ar fi trebuit să semneze două acorduri în domeniul nuclear

scris de M.A.
6 afisari

Două acorduri privind cooperarea în domeniul industriei nucleare, care urmau să fie semnate în cadrul summitului Obama-Putin, vor fi „salvate” în pofida anulării întâlnirii de către preşedintele american, scrie în ediţia de sâmbătă ziarul rus Kommersant.

Vladimir Putin si Barack Obama

Obama şi Putin ar fi trebuit să semneze două acorduri în domeniul nuclear

Potrivit RIA Novosti, preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin urmau să semneze cele două acorduri pe 3 septembrie la Moscova. Unul dintre acorduri vizează intensificarea contactelor bilaterale şi schimbului de informaţii privind neproliferarea armamentului nuclear sub egida Centrului naţional rus de reducere a ameninţării nucleare, iar celălalt urmează să permită monopolului rus de stat în domeniul nuclear Rosatom să colaboreze cu „laboratoarele” nucleare americane, scrie Kommersant.

Obama şi-a anulat summitul cu Putin miercuri, o decizie spectaculoasă justificată de Casa Albă prin lipsa de „progrese” în relaţiile ruso-americane, dar şi prin acordarea de către Moscova a unui azil temporar de un an fostului consilier al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden.

Însă acordul cu privire la ameninţarea nucleară va fi semnat probabil „într-un viitor apropiat”, cu scopul de a arăta că cooperarea militară ruso-americană nu a fost pusă în întregime „în aşteptare”, scrie Kommersant citând un oficial rus din domeniul Apărării sub protecţia anonimatului.

În schimb, acordul cu privire la Rosatom se află în continuare în stadiul de redactare, dar poate fi semnat de directorul corporaţiei ruse şi secretarul american al Energiei, şi nu de către şefii celor două state, continuă ziarul rus, citând o sursă care este la curent cu situaţia, despre care nu oferă precizări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult