Acasa InternationalExterne Obama susţine necesitatea unor noi măsuri de combatere a sărăciei

Obama susţine necesitatea unor noi măsuri de combatere a sărăciei

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Comunitatea internaţională trebuie să facă mai mult pentru a atinge obiectivele luptei contra sărăciei în 2015, a afirmat miercuri preşedintele Barack Obama la Naţiunile Unite, dezvăluind o nouă strategie a Statelor Unite pentru ajutor la dezvoltare.

“Să îngropăm vechiul mit potrivit căruia ajutorul la dezvoltare nu ar fi decât o operaţiune de caritate ce nu serveşte intereselor noastre. Şi să respingem cinismul potrivit căruia anumite ţări sunt condamnate la o sărăcie continuă”, a afirmat preşedintele american la summitul asupra obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM), potrivit Agerpres. “De o jumătate de secol, vedem mai multe progrese în dezvoltarea umană decât niciodată până acum în istorie. O maladie ce a devastat generaţii, variola, a fost eradicată”, a subliniat el. “Îngrijirea sănătăţii a atins colţurile cele mai îndepărtate ale lumii şi a salvat milioane de vieţi. De la America Latină la Africa trecând prin Asia, ţări pe calea dezvoltării s-au transformat în lideri ai economiei mondiale”, a adăugat Obama, lăudând progresele deja realizate pentru a atinge obiectivele mileniului la orizontul anului 2015. “Dar când comunitatea internaţională continuă să facă acelaşi lucru în acelaşi fel, noi nu vom atinge aceste obiective. Acesta este adevărul. Cu zece ani deja scurşi şi numai cinci înainte de expirarea termenului, trebuie să facem mai mult”, a estimat el.

Aceste declaraţii intervin în timp ce preşedintele Obama a semnat miercuri prima “Directivă asupra politicii prezidenţiale pentru dezvoltarea mondială”, ce pune ajutorul către ţările sărace în centrul politicii externe şi de securitate a Statelor Unite. Ea “stipulează că dezvoltarea este crucială pentru securitatea naţională a Statelor Unite şi constituie un imperativ moral, strategic şi economic”. Dezvoltarea trebuie să fie “un pilon central al politicii noastre de securitate, la egalitate cu diplomaţia şi apărarea”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult