Acasa InternationalExterne Ofensiva de proportii impotriva talibanilor

Ofensiva de proportii impotriva talibanilor

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Militarii din forta internationala si armata afgana au lansat sambata o puternica ofensiva impotriva talibanilor fortificati in orasul Marjah. Acesta este cea mai ampla ofensiva aliata din ultimii noua ani, declansata la cateva minute dupa miezul noptii, transmite TVR.


Valuri succesive de elicoptere au debarcat puscasi marini in Marjah, in timpul noptii. Militarii americani, care au ca obiectiv ocuparea centrului orasului, inainteaza cu dificultate din cauza minelor si capcanelor explozive amplasate de talibani. Fortele britanice au lansat un al doilea atac in nordul orasului, sustinuti de tancuri si echipe de genisti care dezamorseaza campurile de mine. Duminica, responsabilii militari ai NATO s-au declarat multumiti de cum decurg operatiunile in a doua zi a ofensivei de la Marjah, informeaza France Presse. Responsabilii militari ai NATO si generalii britanici sunt ”foarte multumiti” de desfasurarea operatiunii, a afirmat la Londra, dupa 24 de ore de ofensiva, generalul Gordon Messenger, purtator de cuvant al armatei britanice, transmite Agerpres. El a dat asigurari ca acest sentiment este impartasit si de responsabilii militari americani.
”Au avut loc confruntari sporadice, dar talibanii au fost incapabili sa opuna o rezistenta consecventa”, a adaugat generalul britanic, care a mentionat ”un numar mic de rebeli ucisi”.
Fortele internationale ”au securizat obiective strategice, intalnind pentru moment o opozitie minima”, a concluzionat Messenger.
AFP aminteste ca sambata, un purtator de cuvant al armatei americane a dat asigurari ca puscasii marini intampinau o ”rezistenta minima”.
France Presse aminteste ca operatiunea este condusa de aproximativ 15.000 de militari, americani in cea mai mare parte, britanicii aflandu-se pe locul doi, sub drapelul fortei NATO (ISAF). in operatiune sunt angajati si aproximativ 2.500 de soldati afgani.
Kabulul si fortele internationale au prezentat ”Mushtarak” drept prima etapa a unei vaste operatiuni ce vizeaza restabilirea autoritatii guvernului in provincia Helmand, unul dintre principalele fiefuri ale insurgentilor si ”granar” de opium, o sursa importanta de venituri pentru talibani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult