Acasa InternationalExterne Ofensiva pentru eliberarea Damascului

Ofensiva pentru eliberarea Damascului

scris de A.P.
4 afisari

Insurgenţii sirieni au anunţat marţi lansarea ofensivei pentru ‘eliberarea’ Damascului şi preluarea controlului asupra oraşului Talbisse din centrul ţării, informează citează AFP.

Bătălia pentru eliberarea Damascului a început şi combatanţii nu vor înceta să lupte în capitală. Ne îndreptăm spre victorie‘, a afirmat colonelul Kassem Saadeddin, purtător de cuvânt al Armatei Siriene Libere /ASL/, formată în principal din militari dezertori. ‘Am transferat lupta din provincie în capitală. Avem un plan clar pentru a prelua controlul asupra Damascului. Dispunem de armament uşor în cantităţi suficiente’, a continuat sursa citată. Colonelul Saadeddin a avertizat fără alte explicaţii că lumea trebuie să se aştepte la ‘mari surprize’ privind conflictul din Siria.

ASL anunţase luni seara declanşarea unei operaţiuni de anvergură, ‘Vulcanul de la Damasc şi cutremurele din Siria’, în timp ce confruntări violente au izbucnit în mai multe cartiere ale capitalei siriene. A fost lansat un atac de anvergură asupra ‘tuturor bazelor şi posturilor de securitate în oraş şi în provincie’ cu scopul de a-i obliga pe soldaţi să se predea, a indicat organizaţia siriană paramilitară.

Începând de duminică seara, luptele în capitala siriană au intrat într-o nouă fază, fiind luate cu asalt mai multe suburbii, în special cartierul Midan, situat în apropierea centrului Damascului, conform ASL. Acest cartier a devenit marţi ţintă a tirurilor încrucişate lansate atât de forţele guvernamentale, cât şi de insurgenţi. Conform unui combatant rebel contactat telefonic de AFP, intrarea armatei în Midan a fost oprită de ASL.

În cursul nopţii de luni spre marţi s-au produs schimburi de focuri armată-insurgenţi în cartierele Qaboun /est, Aassali, Hajar el-Aswad şi Qadam /sud/, potrivit aceleiaşi surse. Marţi se auzeau rafale de mitraliere în centrul Damascului, în special în piaţa Sabeh Bahrat, au declarat martori oculari. Luni seara, rebelii au anunţat preluarea controlului asupra oraşului Talbisse, situat în regiunea rebelă Homs, lângă frontiera cu Libanul. Tot luni a fost una din cele mai sângeroase zile de la declanşarea protestelor în Siria: 149 de morţi, din care 82 civili, 41soldaţi şi 26 rebeli, mai scrie AFP, citând organizaţia neguvernamentală Observatorul sirian pentru drepturile omului .

1 comentariu

BULA 17-07-2012 - 19:59

In Siria 85% din pop.ulatie e formata din musulmani din aia batuti in cap, care isi obliga femeile sa umble cu valul pe ochi si care omoara oameni fara sa clipeasca (cica le fac bine, ca ii trimit la Allah). Astia sunt „eliberatorii” sprijiniti de americani. Fac filtre in circulatie si verifica buletinele de identitate, iar pe aia care nu sunt de religia lor (pe crestini si pe ceilalti) ii fac bucati si ii baga in saci de plastic. Presedintele sirian si restul de 15% din pop.ulatie sunt oameni normali, cu comportament ca si europenii (aproape).
Americanii le vand arme „eliberatorilor”, dar si Arabia Saudita si-a trimis acolo mercenarii, pentru ca in Siria s-au gasit rezerve de gaz metan si sauditiilor nu le convine (vor sa vanda gaze numai ei).,
Am inteles ca e putin probabil ca regimul sirian sa fie rasturnat de la putere, pentru ca are de partea lui armata si seviciile secrete. Si in plus sunt implicati si rusii, care nu vor sa piarda singura lor baza militara de la Marea Mediterana.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult