Acasa InternationalExterne Oficiali SUA: Fizicianul iranian Shahram Amiri a fost un informator al CIA

Oficiali SUA: Fizicianul iranian Shahram Amiri a fost un informator al CIA

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Fizicianul iranian Shahram Amiri, care sustine ca a fost rapit si torturat de serviciile de informatii americane si autoritatile saudite, a fost un informator in Iran pentru CIA timp de mai multi ani, furnizand date despre programul nuclear al tarii, afirma oficiali SUA citati de New York Times, noteaza Mediafax. Potrivit oficialilor americani, iranianul a parasit Statele Unite si s-a intors joi in Iran. El a descris ofiterilor din cadrul serviciilor de informatii americane cum o universitate din Teheran a devenit sediul secret al operatiunilor nucleare ale tarii, conform aceleiasi surse.


In timp ce se afla in Iran, el a fost de asemenea una din sursele care au stat la baza unui raport american controversat privind presupusul program iranian de armament, publicat in 2007, au continuat oficialii. Timp de mai multi ani, Amiri a furnizat informatii descrise de un oficial ca fiind “semnificative si originale” privind aspecte secrete ale programului nuclear al tarii sale, potrivit americanilor.Aceasta versiune a oficialilor americani, dintre care unii par sa incerce sa discrediteze declaratiile lui Amiri, ce sustine ca a fost rapit de CIA, reprezinta ultima evolutie intr-una din cele mai bizare povesti ale erei nucleare, comenteaza New York Times. Ea ofera si un prim indiciu privind modul in care Statele Unite au obtinut informatii de la cercetatori iranieni, pe langa presupusele intruziuni anterioare in sistemele informatice iraniene. Oficiali din cadrul administratiei americane recunosc ca decizia lui Amiri de a renunta sa se mai ascunda si de a se intoarce in Iran reprezinta pentru Statele Unite o situatie stanjenitoare si ar putea reduce numarul informatorilor iranieni pentru Statele Unite. Dar incidentul nu plaseaza intr-o situatie favorabila nici Iranul. Mai multi analisti sustin ca, desi este aclamat public ca un erou, Amiri va fi probabil privit cu suspiciune de Guvernul iranian. Omul de stiinta iranian care a disparut in urma cu un an si a reaparut misterios la ambasada Pakistanului din Washington, a sustinut joi ca a fost rapit si torturat de CIA.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult