Acasa InternationalExterne OMS: Bilanțul victimelor epidemiei de Ebola

OMS: Bilanțul victimelor epidemiei de Ebola

scris de Laurentiu Banches
45 Afisari

Un nou bilanț publicat marți, 16 septembrie, de Organizația Mondial a Sǎnǎtǎții (OMS) aratǎ  cǎ febra hemoragică Ebola a provocat moartea a 2.461 de persoane în Africa de Vest din 4.965 de cazuri.

OMS: Bilanțul victimelor epidemiei de Ebola (foto:independent.co.uk)

OMS: Bilanțul victimelor epidemiei de Ebola (foto:independent.co.uk)

Mai ȋngrijorator poate fi considerat faptul cǎ nu se ȋnregistreazǎ semne de ameliorare a situației, bilanțul sugerȃnd cǎ  ȋn cele trei ţări cele mai afectate, Liberia, Guineea şi Sierra Leone, 47% din cazuri au fost înregistrate în ultimele 21 de zile.Epidemia, cea mai gravă de la apariţia virusului în 1976, a pornit din Guineea la începutul anului.

De atunci, Liberia a înregistrat 1.296 de morţi din 2.407 cazuri, potrivit bilanţului datând din 9 septembrie. Guineea şi Sierra Leone, celelalte două ţări cele mai afectate, au înregistrat 595 de morţi din 936 de cazuri, respectiv 562 de morţi din 1.620 de cazuri, potrivit unor bilanţuri datând din 13 septembrie.

Acestea nu sunt ȋnsǎ singurele state ȋn care s-au ȋnregistrat decese. Nigeria a înregistrat 8 morţi din 21 de cazuri, potrivit un bilanţ datând din 13 septembrie. La rȃndul sǎu, Senegalul a înregistrat un caz, un student originar din Guineea a cărui vindecare a fost anunţată de autorităţile senegaleze la 10 septembrie.

O epidemie de Ebola afectează totodată o regiune din nord-vestul Republicii Democrate Congo, distinctă de cea din Africa de Vest. Începând din 11 august, atunci când şi-a făcut apariţia, această epidemie a provocat moartea a 39 de persoane, între care opt angajaţi în domeniul sănătăţii, potrivit unor date comunicate la 14 septembrie de autorităţi.

Există cinci specii ale virusului Ebola, potrivit mediafax. Epidemia care afectează Africa de Vest este cauzată de specia Zair, iar cea care afectează Republica Democrată Congo ar avea o dublă specie: Zair şi Sudan. Dar analize sunt în curs în vederea confirmării acestor informaţii, potrivit OMS.

Potrivit OMS, virusul Ebola nu mai poate fi transmis într-o ţară „după 42 de zile de la ultimul caz înregistrat”. De asemenea, conform OMS, boala provocată de virusul Ebola poate atinge o rată a mortalităţii de 90%. Ebola se propagă prin contact direct cu fluidele corporale precum sângele persoanelor infectate cu acest virus. Perioada de incubare – timpul scurs între infectare şi apariţia simptomelor – durează între două şi 21 de zile. Pacientul poate transmite virusul din momentul în care începe să aibă simptome. El nu îl poate transmite în perioada de incubare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult