Acasa InternationalExterne Omul de afaceri Beny Steinmetz a fost reținut de poliția israeliană

Omul de afaceri Beny Steinmetz a fost reținut de poliția israeliană

scris de C.F.V.
100 Afisari

Poliția israeliană l-a reținut luni pe miliardarul israelian Beny Steinmetz și patru alți suspecți pentru a-i interoga în cadrul unei anchete referitoare la o fraudă de câteva milioane de dolari, a declarat luni o sursă aflată la curent cu acest dosar, citată de Reuters.

Beny Steinmetz

Beny Steinmetz

În decembrie 2016, autoritățile israeliene l-au plasat pe Steinmetz sub arest la domiciliu, eliberându-l două săptămâni mai târziu fără a-l pune sub acuzare, într-un dosar privind acuzații de mită în cadrul activităților firmei sale de minerit BSG Resources din Africa. Compania BSGR a negat că ar fi vinovată de vreun delict. Cu acea ocazie, poliția a informat că Steinmetz și alți israelieni care trăiau în afara țării ar fi plătit zeci de milioane de dolari unor înalte oficialități publice din Guineea, stat în vestul Africii, pentru a-și promova afacerile.

Într-o declarație difuzată luni, poliția israeliană a anunțat că cinci suspecți au fost reținuți pentru a fi interogați sub suspiciunea de spălare de bani, uz de fals, fraudă, obstrucționarea justiției și mită.

O sursă informată despre cursul anchetei a declarat Reuters că unul dintre suspecți este Steinmetz. Totodată, mass media israeliană l-a identificat pe miliardarul israelian printre cei reținuți și interogați. Contactat de Reuters, un birou de avocatură israelian care îl reprezintă pe omul de afaceri a refuzat să comenteze informația.

Poliția a anunțat că persoanele reținute, al căror nume nu au fost publicate în comunicatul de presă, sunt suspectate că „au lucrat împreună și metodic cu principalul suspect pentru a crea și prezenta contracte și acorduri fictive… despre o țară străină pentru a transfera fonduri și a spăla bani”.

În declarație, în care țara respectivă nu a fost precizată, se mai menționa că, „în conformitate cu evoluția anchetei, se va lua o decizie dacă cei implicați vor fi aduși în fața unui tribunal”.

Poliția a mai anunțat că la locuințele și birourile suspecților au fost efectuate percheziții.

Steinmetz este implicat în dosare de corupție și în România, fiind trimis în judecată în dosarul retrocedării unei suprafețe din pădurea Snagov și a Fermei Băneasa.

Un jurnalist israelian susţine pe contul său de Twitter că o altă persoană reţinută este consultantul Tal Silberstein.

CONTROVERSE PRIVIND AFACERILE DIN GUINEEA ŞI ROMÂNIA

Între timp, la sfârşitul lunii iulie, Marea Britanie a anunţat că Biroul pentru Fraude Grave (Serious Fraud Office) a deschis o anchetă privind afacerile companiei Rio Tinto din Guineea, în proiectul Simandou, cel mai mare depozit neexploatat de minereu din lume. Rio Tinto a cumpărat concesiunea în 1997, dar a pierdut jumătate din drepturi î 2008, când Guvernul din Guineea le-a transferat companiei BSG Resources (BSGR) a lui Beny Steinmetz.

În noiembrie 2016, Rio Tinto şi-a demis doi directori pentru implicare în afaceri de corupţie.

Transferul drepturilor de la Rio Tinto la BGSR este anchetat retroactiv. BGSR neagă acuzaţiile şi a contracarat, în decembrie, că Guineea reciclează acuzaţii vechi şi că încearcă, în mod ilegal, să ia înapoi drepturile de minerit.

În 2014, Guineea a acceptat un raport ce recomanda ca două concesiuni alocate BGSR să fie anulate, pentru că au fost obţinute prin corupţie. BGSR a cerut arbitrarea dosarului.

În aprilie 2017, BGSR l-a dat în judecată pe miliardarul George Soros, care a consiliat autorităţile din Guineea, pentru că ar fi încercat să facă să eşueze contractul, manipulând Guvernul din ţara africană. Compania a cerut despăgubiri de 10 miliarde de dolari, susţinând că Soros a fabricat acuzaţii împotriva BGSR. “Soros a fost motivat numai de răutate, pentru că nu are interese economice în Guineea”, a scris societatea în plângere.

Reprezentanţii miliardarului american au respins acuzaţiile drept frivol şi un “artificiu disperat de PR menit să distragă atenţia de la problemele judiciare ale BGSR în mai multe jurisdicţii”.

Arbitrajul în cazul Simandou a început în mai.

Şi Steinmetz şi Silberstein sunt implicaţi în dosare de corupţie şi în România. Ambii sunt trimişi în judecată în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, în care sunt implicaţi şi preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Dan Andronic, Paul de România.

În 10 martie 2017, DNA a cerut arestarea în lipsă, pentru 30 de zile, a celor doi, Silberstein fiiind acuzat de  constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor, iar Steinmetz de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor. alături de ei, în acelaşi dosar mai sunt implicaţi Shimon Shevez şi Moshe Agavi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult