Acasa InternationalExterne ONU a votat pentru cercetarea crimelor comise de Coreea de Nord

ONU a votat pentru cercetarea crimelor comise de Coreea de Nord

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

O comisie a AG a ONU a adoptat, cu 111 voturi pentru, 19 împotrivă și 55 de abțineri, o rezoluție prin care cere Consiliului de Securitate să sesizeze CPI (Curtea Penală Internațională).

ONU a votat pentru cercetarea „crimelor” comise de Coreea de Nord (foto:un.org)

ONU a votat pentru cercetarea „crimelor” comise de Coreea de Nord (foto:un.org)

Astfel, Națiunile Unite au făcut marți un prim pas pentru urmărirea Coreii de Nord în fața Curții Penale Internaționale (CPI) pentru crime împotriva umanității. Documentul a fost inițiat de Uniunea Europeană și Japonia, fiind sprijinit de alte 48 de țări. Rezoluția se referă în mare parte la un raport al ONU, dat publicității în ianuarie, care atrăgea atenția asupra încălcării drepturilor omului în Coreea de Nord, „fără egal în lumea de astăzi”.

Autoritățiile de la Phenian au încercat să amendeze textul, dar, în pofida amenințărilor cu represalii formulate de diplomații nord-coreeni, proiectul a primit numai ușoare modificări. Rezoluția include o dispoziție care apreciază oferta Phenianului de a coopera cu comisarul ONU pentru drepturile omului, precum și invitația adresată raportorului special al ONU de a vizita Coreea de Nord. Documentul urmează să fie examinat de Adunarea Generală în ansamblul său, în decembrie, și se va pune problema pentru Consiliul de Securitate dacă se va conforma rezoluției și va denunța efectiv regimul de la Phenian la CPI. După toate probabilitățile, China și Rusia, membri permanenți ai Consiliului, se vor opune unei asemenea situații.

Conform Agerpres, anterior, Phenianul a denunțat proiectul de rezoluție ca fiind un complot pus la cale de Statele Unite pentru a discredita regimul său și a duce la căderea acestuia. Luna trecută însă, liderii nord-coreeni au ținut prima reuniune din ultimii 10 ani cu raportorul special al ONU și l-au invitat să efectueze o vizită în Coreea de Nord. De asemenea, ei s-au oferit să coopereze cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult