Acasa InternationalExterne ONU cere eliberarea fostul președinte egiptean Mohamed Morsi

ONU cere eliberarea fostul președinte egiptean Mohamed Morsi

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Secretarul general al Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a cerut joi, 25 iulie, armatei egiptene să îi elibereze pe preşedintele islamist destituit Mohamed Morsi şi pe alţi lideri ai mişcării Fraţilor Musulmani aflaţi în închisoare.

ONU cere eliberarea fostul președinte egiptean Mohamed Morsi (foto:salon.com)

Ban Ki-moon doreşte ca Morsi şi aliaţii săi „să fie eliberaţi sau ca dosarele lor să fie examinate în mod transparent, fără întârziere”. Mohamed Morsi, provenit din rândurile Fraţilor Musulmani, se află în arest împreună cu unii dintre colaboratorii săi, într-un loc secret, după înlăturarea sa de la putere pe 3 iulie. Ban „urmăreşte cu atenţie şi cu o preocupare tot mai mare evenimentele din Egipt”, a adăugat purtǎtorul de cuvȃnt Eduardo del Buey, cu o zi înainte de manifestaţii rivale.

Una dintre manifestații este organizată de simpatizanţii lui Morsi, iar cealaltă a fost lansată de şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sisi, care cere să i se încredinţeze un ‘mandat’ pentru a pune capăt terorismului şi violenţei’. „Încă o dată, secretarul general lansează un apel tuturor părţilor implicate să dea dovadă de maxim de reţinere. El susţine dreptul tuturor egiptenilor de a manifesta în mod paşnic”, a precizat purtătorul de cuvânt al ONU.

Astfel, Ban Ki-moon „solicită autorităţilor de tranziţie să asigure legea şi ordinea, garantând siguranţa tuturor egiptenilor”. Secretarul general la ONU reiterează, de asemenea, ‘apelul său la un dialog naţional semnificativ şi un proces de reconciliere care să nu excludă pe nimeni. Conform Agerpres, scopul său trebuie să fie punerea la punct a unei foi de parcurs care să ducă la revenirea completă a controlului ţării în mâinile civililor, a ordinii constituţionale şi guvernării democratice’

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult