Acasa InternationalExterne ONU: Coreea de Nord a progresat în domeniul drepturilor omului

ONU: Coreea de Nord a progresat în domeniul drepturilor omului

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Raportorul special ONU pentru Coreea de Nord, Marzuki Darusman, a salutat „progresele” înregistrate de această țară în domeniul drepturilor omului.

(Foto: m.dziennik.pl)

ONU: Coreea de Nord a progresat în domeniul drepturilor omului (foto: m.dziennik.pl)

„Mai multe progrese au fost înregistrate în trei luni decât în cursul ultimilor zece ani în materie de deschidere şi de pregătire a nord-coreenilor pentru a ieşi din carapacea lor”, a declarat Marzuki Darusman, raportorul special al Naţiunilor Unite pentru Coreea de Nord, a doua zi de la o întâlnire rarisimă cu ambasadorul Phenianului la ONU. Această declaraţie a fost făcută cu o zi înainte de prezentarea, de către Darusman, a unui raport care solicită urmărirea Coreei de Nord pentru crime de război. Conform mediafax, acest document se bazează pe rezultatele unei comisii de anchetă a Naţiunilor Unite care a publicat în februarie un raport incendiar ce denunţă abuzuri şi încălcări sistematice ale drepturilor omului în tabere de detenţie din Coreea de Nord, evocând cazuri de tortură, viol, ucidere şi sclavie.

„Suntem la începutul procesului”, a adăugat Darusman referitor la întâlnirea pe care a avut-o luni, la sediul ONU de la New York, cu ambasadorul nord-coreean Kim Song, prima în zece ani între cei doi diplomaţi. Diplomatul nord-coreean a anunţat anterior că întâlnirea cu raportorul special al Naţiunilor Unite viza discuţii asupra „viitoarei cooperări (între Coreea de Nord şi ONU) în problema drepturilor omului”. Oficialul nord-coreean i-a propus raportorului special ONU să vină în Coreea de Nord, sugerând, totodată, ca el să renunţe la solicitarea sa de aducere a Phenianului în faţa Curţii Penale Internaţionale.

Japonia şi UE vor prezenta în cursul acestei săptămâni, la Adunarea Generală a ONU, o rezoluţie care solicită lansarea unei anchete asupra Coreei de Nord pentru crime de război, în baza raportului lui Darusman. Raportorul ONU a solicitat ca o eventuală vizită a sa în Coreea de Nord să aibă „un obiectiv concret şi practic” şi ca el să poată inspecta lagăre de detenţie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult