Acasa InternationalExterne ONU despre conflictul din estul Ucraina și revenirea la războiul total

ONU despre conflictul din estul Ucraina și revenirea la războiul total

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

ONU susține că sunt 3 scenarii posibile privind situația actuală din Ucraina, dintre care două „ar fi o catastrofă” pentru vecinii României.

ONU despre conflictul din estul Ucraina și revenirea la războiul total (centnews.com)

ONU despre conflictul din estul Ucraina și revenirea la războiul total (centnews.com)

Un oficial de rang înalt al Naţiunilor Unite, a declarat miercuri, 12 noiembrie, înainte de deschiderea reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, că ONU se teme de „revenirea la un război total” în estul Ucrainei. Secretarul general adjunct pentru Afaceri Politice, Jens Andres Toyberg-Frandzen, a evocat un al doilea scenariu posibil, şi anume „un conflict îngheţat ce ar menţine statu-quoul în estul Ucrainei timp de ani sau decenii”.

Al treilea scenariu posibil este „continuarea cu zgomot redus a conflictului (…) timp de mai multe luni, cu lupte sporadice de mică intensitate urmate de perioade în care ostilităţile şi pierderile umane cresc”. Primul şi al treilea scenariu „ar fi o catastrofă pentru Ucraina”, a apreciat oficialul ONU. Reuninea ONU de miercuri  a fost convocată la cererea SUA  pentru a trece în revistă acuzaţiile cu privire la incursiuni militare ruse în estul Ucrainei, confirmate de NATO şi OSCE.

Conform mediafax, observatori ai OSCE au informat marţi că 43 de camioane militare fără numere de înmatriculare se îndreptau către centrul oraşului Doneţk, bastion al forţelor separatiste proruse din estul Ucrainei. Cinci dintre aceste camioane tractau echipamente de artilerie şi alte cinci lansatoare de rachete multiple, a precizat organizaţia într-un comunicat. Administraţia prooccidentală de la Kiev a acuzat Rusia zilele trecute că a trimis un nou convoi militar în estul Ucrainei, în contextul conflictului armat soldat cu peste 4.000 de morţi. De cealaltă parte, ministerul rus al Apărării a respins miercuri acuzaţiile privind prezenţa unor convoaie militare ruse în Ucraina, apreciind că acestea sunt „fără fundament”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult