Acasa InternationalExterne ONU – Dezarmarea chimicǎ a Siriei: Focoase de rachete distruse

ONU – Dezarmarea chimicǎ a Siriei: Focoase de rachete distruse

scris de Laurentiu Banches
30 afisari

Experţi internaţionali au supervizat duminică, 6 octombrie, în Siria distrugerea unor focoase de rachete, bombe şi echipamente utilizate pentru amestecarea produselor chimice.

ONU - Dezarmarea chimicǎ a Siriei: Focoase de rachete distruse (foto:bbc.co.uk)

Experţii au supervizat personalul sirian care a „utilizat lance termmice şi polizoare pentru a distruge sau a scoate din uz o serie de materiale”, se arată într-un comunicat publicat la ONU de către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Specialiștii celor două organizaţii au misiunea de a distruge un arsenal estimat la aproximativ 1.000 de tone, inclusiv câteva sute de tone de gaz muştar sau gaz sarin, repartizate în zeci de amplasamente, conform unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU. Aceștia urmează să îşi îndeplinească misiunea într-o ţară aflată în război, o premieră în domeniul dezarmării chimice.

Cele două echipe de experţi „supraveghează, verifică şi raportează” totodată concordanţa între informaţiile furnizate de către Guvernul sirian şi situaţia reală a arsenalului chimic pe care acesta îl deţine. Potrivit mediafax, echipa este însărcinată să aplice rezoluţia 2.118 a Consiliului de Securitate, adoptată pe 27 septembrie în urma unui atac cu gaz sarin, soldat cu sute de morţi la periferia Damascului, în august.

Această rezoluţie are la bază un acord ruso-american care prevede dezarmarea chimică a ţării până la jumătatea lui 2014. Instalaţiile de producere de armament chimic urmează să fie distruse până la 1 noiembrie. Secretarul general al ONU Ban Ki-moon urmează să prezinte luni un raport Consiliului de Securitate, care va detalia logistica acestei operaţiuni considerate cea mai periculoasă de acest tip, având în vedere conflictul în desfăşurare din Siria.

1 comentariu

IngerAlbastru 07-10-2013 - 10:09

De ce se spune unde au neutralizat aceste chimicale??? Daca nu se raporteaza corect la UNO ce se va intimpla, ca eu nu prea-l cred nici pe sirieni sau pe altii implicati pe acolo in razboi. Daca doar se muta in alt location amunitia??? Asta se verifica??? sa putem dormi un pic mai linistit.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult