Acasa InternationalExterne ONU, Europa şi criza imigranţilor

ONU, Europa şi criza imigranţilor

scris de D.P.
8 afisari

Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a îndemnat Europa să se unească pentru a face faţă crizei imigranţilor, în urma haosului din weekend în Grecia, Macedonia şi Serbia, relatează DPA în pagina electronică marţi.
imigrantiO capacitate mai mare este necesară în vederea asigurării securităţii imigranţilor, în călătoria lor către alte părţie ale Europei, potrivit unui comunicat de presă emis  de Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi.

Aproximativ 7.000 de imigranţi au sosit în noaptea de sâmbătă spre duminică în Serbia, după ce Macedonia vecină a cedat presiunii şi şi-a deschis frontiera, în urma unor confruntări, vineri, între imigranţi şi poliţie.

UNHCR plănuieşte să construiască mai multe centre de primire pentru refugiaţi în zona de frontieră, se anunţă în comunicat. Agenţia a criticat Atena pentru faptul că a eşuat să-i înregistreze pe imigranţi înainte ca aceştia să intre în Macedonia.

Şi alte state membre ale Uniunii Europene (UE) să ofere ajutor, îndeamnă Vincent Cochotel, directorul Biroului UNHCR Europa, care subliniază că problema „nu va dispărea curând şi va afecta întreaga Europă”.

UE a oferit luna trecută Macedoniei un ajutor umanitar în valoare de 90.000 de euro, pentru a acoperi nevoile de bază ale imigranţilor care sosesc în ţară.

Bruxellesul a anunţat că „monitorizează foarte îndeaproape” situaţia din Macedonia şi se află în contact strâns cu UNHCR, a declarat Catherine Ray, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei europene.

UE urmează să ofere Greciei aproape 260 de milioane de euro din Fondul European pentru Azil, Migrare şi Integrare până în 2020, dar şi alte 166 de milioane de euro din Fondul pentru managementul frontierei.

Eforturi sunt în curs în vederea creării unui aşa-numit punct fierbinte în Grecia, menit să ajute autorităţile elene să înregistreze şi amprenteze solicitanţi de azil şi să le proceseze cererile mai rapid. Acelaşi sistem a fost deja implementat în Italia.

„Este necesar să conştientizăm că aruncatul vinei pe alţii nu aduce niciun rezultat pozitiv niciunuia dintre noi”, a avertizat luni şefa diplomaţiei eurpene Federica Mogherini la Tallinn.

„Ideea nu este să spunem cine îşi face temele acasă sau nu – ideea este cum să înfruntăm împreună provocarea şi cum să gestionăm împreună problema”, a subliniat ea.

Statele UE nu şi-au respectat angajamentele de a primi aproximativ 60.000 de solicitanţi de azil, din cauza unor dezacorduri cu privire la cine să primească şi câţi imigranţi să primească.

Mogherini a insistat de asemenea asupra nevoii abordării cauzelor migraţiei, şi anume conflictul din Siria, tulburările din Afganistan şi din unele regiuni ale Africii, dar şi eşecul creării unui Guvern de unitate naţionaă în Libia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult