Acasa InternationalExterne ONU. Iranul acuzat de contrabandă cu arme

ONU. Iranul acuzat de contrabandă cu arme

scris de Ziua Veche
3 afisari

sigla ONUŢările occidentale din Consiliul de Securitate au acuzat vineri Iranul că utilizează metode din ce în ce mai complexe pentru a se deda la contrabandă de arme în străinătate violând astfel rezoluţiile ONU.


Marea Britanie, prin vocea ambasadorului său Mark Lyall Grant, a cerut Consiliului să prevadă întărirea sancţiunilor în timp ce Franţa a indicat că experţii însărcinaţi cu sancţiunile trebuie să ancheteze asupra “tehnicilor de subterfugiu” ale Iranului, informează Agerpres

Această îngrijorare a fost exprimată după sesizarea a şapte tone de explozibil T4 în containere în Calabria (Italia) în septembrie şi luna trecută a 13 containere în care se aflau rachete, mortiere şi alte arme în Nigeria. Lyall Grant a subliniat că aceste încărcături sesizate intră în cadrul unor “violări planificate” ale sancţiunilor contra Iranului pe lângă alte încărcături confiscate, dintre care unele de arme cu destinaţia Coreea de Nord. Comitetul de sancţiuni al Consiliului de Securitate trebuie “să prevadă adăugarea de elemente suplimentare /la lista de sancţiuni/ pentru a preveni noi violări”, a indicat ambasadoarea britanică.

Martin Briens, reprezentant permanent adjunct al Franţei, a considerat că această contrabandă “aduce dovada că Iranul continuă să violeze obligaţiile sale internaţionale” şi că arată “de asemenea că sancţiunile au un impact, întrucât Iranul trebuie să recurgă la itinerare şi scheme din ce în ce mai complexe”.

Ambasadoarea americană la ONU Susan Rice a sprijinit apelurile pentru o anchetă mai aprofundată care, a spus ea, ‘ne-ar ajuta să înţelegem mai bine şi să oprim contrabanda de arme a Iranului’.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult