Acasa InternationalExterne ONU trimite 300 de observatori în Siria

ONU trimite 300 de observatori în Siria

scris de A.B.
7 afisari

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat rezoluţia prin care poate trimite 300 de observatori în Siria pentru a supraveghea încetarea ostilităţilor şi aplicarea celorlalte puncte din planul de pace propus de emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan.

siria

foto: focusblog.ro

Potrivit textului rezoluţiei, cei 300 de observatori militari vor trebui desfăşuraţi pe teren rapid pentru o perioadă iniţială de 90 de zile. Dar este nevoie ca secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, să stabilească mai întâi dacă acordul privind încetarea focului permite trimiterea acestora.

Armistiţiul dintre armata siriană şi insurgenţii care încearcă să-l înlăture de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad este încălcat în mod constant. Consiliul de Securitate a adoptat anterior o rezoluţie care a autorizat trimiterea a 30 de observatori militari.

Rezoluţia adoptată sâmbătă cere guvernului de la Damasc  să supravegheze la buna desfăşurare a misiunii şi în special să asigure observatorilor libertatea de circulaţie şi accesul deplin în toate zonele ţării, o comunicare neîngrădită şi garanţii de securitate.

De asemenea, hotărârea specifică necesitatea ca guvernul sirian şi ONU să se pună de acord rapid asupra mijloacelor de transport adecvate (avioane sau elicoptere) pentru deplasarea observatorilor pe teritoriul ţării.

În document, potivit agenţiilor internaţionale, se solicită autorităţilor de la Damasc să respecte în mod vizibil şi integral angajamentul de a retrage trupele şi armamentul greu din zonele urbane.

Unele state europene au cerut ca în textul rezoluţiei să se includă şi ameninţarea instituirii unor noi sancţiuni împotriva Siriei, dacă armata sa nu se va retrage din oraşe, dar această solicitare nu se regăseşte în rezoluţia votată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult