Acasa InternationalExterne Operaţiunea Geronimo. S-a supărat strănepotul şefului apaş!

Operaţiunea Geronimo. S-a supărat strănepotul şefului apaş!

scris de B.C.R
5 afisari

Strănepotul şefului apaş Geronimo a protestat joi împotriva utilizării numelui de cod „Geronimo” pentru operaţiunea militară americană care l-a eliminat pe Osama bin Laden, apreciind că această codificare constituie „o insultă şi o eroare”.

geronimo-indian-sef-apas-osama-bin-laden-operatiune„Iar botezarea unei operaţiuni pentru eliminarea sau capturarea lui Osama bin Laden cu numele lui Geronimo constituie o deturnare a istoriei care este infamantă pentru un şef amerindian şi un mare spirit uman”, s-a revoltat Harlyn Geronimo, fost combatant în Vietnam şi descendent al renumitului şef indian.

Harlyn Geronimo, al cărui tată a participat la debarcarea pe plaja Omaha în Normandia 1944, a cerut preşedintelui Barack Obama şi secretarului apărării Robert Gates să explice cum s-a putut da „o utilizare atât de nedemnă numelui străbunicului său”. El a solicitat chiar ca numele Geronimo să fie şters din documentele oficiale care relatează operaţiunea în Pakistan.

Mai multe organizaţii indiene au avut o reacţie similară în ultimele zile, protestând împotriva utilizării de către militari a numelui şefului apaş pentru a desemna o operaţiune care viza eliminarea „unui terorist ce a ucis mii de oameni”. Scrisoarea strănepotului lui Geronimo s-a adăugat listei mărturiilor cercetate joi în Congres în cadrul unei audieri în Comisia problemelor indiene având ca obiect „Stereotipii rasiste şi populaţiile autohtone”.

Şeful apaş Geronimo a decedat în 1909, la vârsta de 90 de ani, în Fort Sill, statul Oklahoma. În schimbul promisiunii nerespectate de autorităţi că poporul său va putea să revină pe pământul natal, Geronimo s-a predat armatei SUA în 1886 şi a fost încarcerat ca prizonier de război timp de 20 de ani.

1 comentariu

neacsum 06-05-2011 - 08:58

Nu trebuia sa se supere, Situatia e identica , politica si istoria se repeta, e normal sa se numeasca asa. Americanii au demonstrat ca sunt consecventi cand e vorba de exterminare. Asa cum au reusit sa extermineze sute de triburi indiene pentru a le lua pamanturile, si sa faca din criminalul Custer un erou National, tot asa fac si acuma , omorand sute si mii de nevinovati pentru a prinde sau ucice vre-un sef de trib arab. Pe undeva numele de cod e bile ales, sa aduca aminte lumii pe ce principii si fapte se bazeaza democratia SUA. Probabil Stalin cand a aplicat aceeasi politica in transmutarea polulatiilor si reasezarea granitelor regionale a avut in fata istoria , (sau ma rog daca se poate spune istorie, brosura cu ceea ce se numeste istoria ) SUA. Traiasca conlucrarea si fratia intre marile puteri.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult