Acasa InternationalExterne Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoare

scris de D.P.
212 Afisari

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, a murit în închisoare, anunţă vineri agenţiile ruse de presă, relatează AFP.

Activistul anticorupţie era încarcerat într-o colonie penitenciară izlată, în Arctica, în condiţii foarte dificile.

El ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism”.

La începutul lui februarie, el le-a cerut ruşilor să nu voteze cu Vladimir Putin în alegerile prevăzute în perioada 15-17 martie.

El nu a spus atunci numele candidatului pe care-l susţinea. 

A apărut prima reacție de la Kremlin. Secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov a declarat că Serviciul Federal al Penitenciarelor investighează cauzele morții lui Alexei Navalnîi, dar a refuzat să ofere alte comentarii.

„În conformitate cu toate regulile actuale, FSIN este angajat în toate verificările și clarificările, adică nu sunt necesare instrucțiuni, deoarece în acest sens există un anumit set de reguli după care se ghidează FSIN”, a spus el reporterilor.

Peskov susține că nu are informații despre cauza morții opozantului rus.

„Personalul medical ar trebui să investigheze cumva”, a spus el.

Știrea inițială:

 

 

Opozantul rus Alexei Navalnîi a murit în închisoare, au declarat oficiali ruși.

„La 16 februarie 2024, în colonia corecțională nr. 3, condamnatul A A Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul condamnatului”, se arată într-un comunicat, scrie Sky News.

Cine este Alexei Navalnîi

Născut din într-un sat aflat la vestul Moscovei, Alexei Navalnîi a ajuns să devină poate cel mai înalt critic al lui Vladimir Putin. Activismul său politic, inclusiv investigațiile ample asupra corupției la nivel înalt și faptul că a candidat pentru a fi primar al Moscovei, i-au dat faimă în Rusia, dar și peste hotare, motiv pentru care mulți credeau că el reprezintă o amenințare pentru Vladimir Putin.

În august 2020, lupta sa împotriva președintelui rus a ajuns pe primele pagini ale ziarelor din lumea întreagă. A fost otrăvit atunci când zbura din Siberia la Moscova. Navalnîi a fost atunci transportat în comă la Berlin, acolo unde a fost salvat.

Echipa sa a acuzat Kremlinul că l-a otrăvit cu Noviciok. De altfel,  medicii germani au confirmat că el a fost otrăvit cu Noviciok – un agent nervos din epoca sovietică – pentru recuperarea lui fiind necesare luni de zile, dar Kremlinul și-a negat mereu implicarea.

În ciuda pericolului, Alexei Navalnîi a ales să se întoarcă în Rusia, unde a fost ulterior arestat, condamnat pentru acuzații despre care spune că sunt motivate politic. El s-a aflat în închisorile rusești până astăzi, când a fost declarat mort.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult