Organizația Mondiala a Sănătății a respins din nou ideea unui pașaport de vaccinare, după ce liderii europeni au anunțat realizarea unui astfel de document pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva Covid-19. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus luni că va prezenta luna aceasta o propunere pentru crearea unui pașaport digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene.
Organizația Mondială a Sănătății respinge încă o dată această idee și cere să nu fie condiționată intrarea cetățenilor pe teritoriul altor state de vaccinarea împotriva Covid-19.
Având în vedere că încă nu se cunosc efectele asupra reducerii răspândirii contagierilor, perioada de imunitate pe care o conferă sau dacă protejează împotriva formelor uşoare ale bolii, vaccinurile nu pot fi o cerinţă pentru a călători, se arată în raportul săptămânal al OMS.
Confuzie generată de pașaportul de vaccinare
Organizația mai subliniază că acordarea priorității pentru călătorii vaccinați ar putea avea drept consecinţă administrarea neadecvată de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave ale bolii. Utilizarea certificatelor de imunitate de către călătorii internaţionali nu este recomandabilă şi nici nu este susţinută de evidenţe ştiinţifice, mai precizează OMS.
Țările din sudul Europei, precum Grecia și Cipru, ale căror economii depind în mare măsură de sectorul turismului, susține însă acest demers, deoarece încearcă să-și revigoreze turismul.
Experții se așteaptă să treacă cel puțin trei luni pentru a crea un sistem viabil, atât din punct de vedere tehnic, cât și logistic. Planurile liderilor sunt ca aproximativ 70% din populația UE să fie vaccinate până la sfârșitul verii. În prezent, doar 6% din populația UE a fost vaccinată.