Acasa InternationalExterne Pakistan, asasinarea lui Benazir Bhutto: Mandat Interpol pentru Musharraf

Pakistan, asasinarea lui Benazir Bhutto: Mandat Interpol pentru Musharraf

scris de Marius Bâtcă
9 afisari

Pakistanul a cerut oficial Interpolului să emită un mandat de arestare pe numele fostului preşedinte pakistanez Pervez Musharraf pentru asasinarea fostului premier Benazir Bhutto, a anunţat duminică ministrul pakistanez de Interne Rehman Malik.

Benazir Bhutto (tribune.com.pk)

Benazir Bhutto (foto: tribune.com.pk)

Am trimis o cerere Interpolului pentru arestarea lui Pervez Musharraf”, a declarat în faţa jurnaliştilor, la Islamabad, Malik, un fost colaborator apropiat al lui Bhutto, informează Mediafax. Benazir Bhutto, care a fost în două rânduri premier al Pakistanului în anii ’90, a fost ucisă pe 27 decembrie 2007 într-un atentat sinucigaş, în momentul în care pleca de la un miting electoral la Rawalpindi, un oraş de garnizoană de la periferia Islamabadului, în care se află cartierul general al amatei

Generalul Musharraf a preluat puterea în Pakistan în 1999, printr-o lovitură de stat militară. El a fost destituit în august 2008 şi a ales de atunci să trăiască în exil la Londra şi Dubai. Autorităţile pakistaneze l-au avertizat că în caz de revenire în ţară va fi arestat. Justiţia pakistaneză a solicitat arestarea sa pentru responsabilitatea pe care o deţine în uciderea lui Akbar Bugtie, un lider rebel din Balucistan ucis în 2006, şi în asasinarea lui Bhutto.

De la moartea lui Bhutto, Malik îi reproşează lui Pervez Musharraf că i-a refuzat acesteia un serviciu de securitate adecvat în timpul campaniei electorale şi că a ameninţat-o la telefon înainte să revină din exil, în ioctombrie 2007, în timp ce aceasta se afla la Washington. După asasinat, generalul Musharraf l-a acuzat pe liderul mişcării talibanilor pakistanezi (TTP) Baitullah Mehsud că este comanditarul crimei. Mehsud a negat întotdeauna orice responsabilitate faţă de acest atentat sinucigaş. El a fost ucis între timp într-un tir al unui avion american fără pilot.

Soţul văduv al lui Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, a câştigat cu formaţiunea sa Partidul Poporului Pakistanez (PPP) alegerile legislative din 2008. El este în prezent preşedintele Pakistanului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult