Acasa InternationalExterne Pakistan: Presiuni pentru admiterea mariajului copiilor

Pakistan: Presiuni pentru admiterea mariajului copiilor

scris de S. P.
3 afisari

Cel mai înalt comitet religios al Pakistanului a cerut miercuri guvernului să anuleze interdicţia asupra mariajelor copiilor, considerată neconformă islamului.

Pakistan: Comitetul religios doreşte aprobarea mariajelor copiilor

Pakistan: Comitetul religios doreşte aprobarea mariajelor copiilor

Comitetul ideologiei islamice, care are rolul de a consilia Parlamentul asupra compatibilităţii legislaţiei cu legea islamică, a estimat de asemenea că un bărbat nu are nevoie să ceară permisiunea primei sale soţii pentru a se căsători cu altă femeie.

După o reuniune a comitetului, unul dintre membrii săi – Tahir Ashrafi – a declarat pentru AFP că legea care interzice mariajul copiilor, stabilind vârsta minimă a soţilor la 16 ani pentru femei şi 18 pentru bărbaţi, nu este conformă învăţăturilor islamului.

‘Sharia (legea islamică) nu fixează vârsta limită specifică. Ea spune că un individ se poate căsători când el sau ea a ajuns la pubertate, ori pubertatea nu poate fi definită printr-o vârstă’, a declarat el, adăugând: ‘Oamenii pot să se căsătorească cu un copil dacă el sau ea a atins pubertatea’.

Comitetul consideră nelegitimă legea care stipulează că un soţ trebuie să obţină autorizaţia primei sale soţii pentru a se putea căsători cu încă o femeie. ‘Islamul autorizează un bărbat să aibă patru soţii, fără să-i impună să ceară consimţământul primei’, a subliniat el.

Responsabili ai asociaţiilor de apărare a drepturilor omului au lansat un apel Parlamentului să ignore cele două recomandări ale comitetului, denunţând violări ale drepturilor femeilor.

Zohra Yusuf, preşedinta Comisiei pakistaneze independente de apărare a drepturilor omului, le-a estimat a fi ‘contrare spiritului religiei’, întrebându-se pentru ce legea care interzice mariajul copiilor, adoptată în urmă cu mai multe decenii, a fost pusă în cauză în prezent.

Ea a acuzat comitetul că vrea ‘să deschidă un nou front împotriva femeilor’ şi să întărească ‘asedierea statului, orchestrată de rebeli’, referindu-se la rebeliunea islamistă a talibanilor, care a ucis mai multe miii de persoane în ţară în ultimii 10 ani, alimentând un context al intoleranţei religioase crescânde.

Recomandările Comitetului ideologiei islamice au fost criticate de mai multe ori, ca de pildă în noiembrie anul trecut, cînd a contestat un test ADN practicat într-un caz de viol, estimând că victima trebuia mai degrabă – cum stipulează legea islamică – să probeze crima citând patru martori direcţi. Parlamentul nu a urmat acest aviz.

Dacă Republica Pakistam are propria sa Constituţie, numeroase legi ale sale se conformează marilor principii ale jurisprudenţei musulmane, relatează AFP preluat de Agerpres.

17 comentarii

pathfinder 13-03-2014 - 12:09

Daca-i intrebi, toti astia-s normali la cap.

urbos 13-03-2014 - 12:18

Tu scriai in caietel ode conducatorului iubit, cu doi ani inainte de caderea comunismului, cine o fi mai bolnav? Si mai de cacat. Si mai infect. Si mai ticalos si demn de spanzuratoare.

pathfinder 13-03-2014 - 12:23

Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!

Nu scriam ode ci copiam paragrafe din ziarele vremii.
Sau lipeam bucati de ziar.
Si paragrafele alese de mine erau doar cele care criticau sistemul!
Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!

Tu nu ai cum sa stii putulica asa ca mai bine ciocu mic!
Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!

urbos 13-03-2014 - 12:42

Asta e scuza ta potaie infecta? Mai te si hlizesti ca tampita? Dobitoaco!

UnUL 13-03-2014 - 12:52

N-are nevoie de nicio scuză, tâmpițel (vezi ce delicat sunt?)! Tu ar trebui să te scuzi pentru nesimțire, ticăloșie și talibanism, dar presupun că ești încântat de propria-ți persoană, ca toți imbecilii.

pathfinder 13-03-2014 - 12:53

Io nu ma scuz.
Ca n-am de ce!!!

Dar, daca tot veni vorba, scuza ta care este?
Stii matale la ce ma refer…

urbos 13-03-2014 - 12:57

Te referi la faptul ca avansurile tale de pederast infect ma lasa rece?

pathfinder 13-03-2014 - 13:18

„Dar, daca tot veni vorba, scuza ta care este?”

dement chinuit scarba guitati taratura eczema limbi/limbisti oligofren grohai spanzurat imbecil idiot vierme lepra excrement chinuri gatu ma-tii penibil dobitoc otreapa schizofrenic proasta stoarfa limbric lindicu onanist scursuri gloaba infect secatura parazit canalie laba javra porcu animalul rumegi cacarezelor suga bolnav cacat ticalos scroafa caca-m-as hoit gunoaie labagiu pederast

urbos 13-03-2014 - 13:26

Nu e nevoie sa repeti toate cuvintele alea deodata, poti sa spui simplu: basist.

pathfinder 13-03-2014 - 13:44

Bine basistule.
Bine!

UnUL 13-03-2014 - 14:41

@Cur Bubos
ERATĂ: „Nu e nevoie sa repeti toate cuvintele alea deodata, poti sa spui simplu: urbos”

pathfinder 13-03-2014 - 14:42

Scatman!
Nu urbos…

pathfinder 13-03-2014 - 12:24

…..
dementu chinuitule scarba guitati taratura eczema limbi/limbisti oligofren grohaise spanzurat imbecil idiot vierme lepra excrement chinuri gatu ma-tii penibil dobitoc otreapa schizofrenic proasta stoarfa limbric lindicu onanist scursuri gloaba infect secatura parazit canalie laba javra porcu animalul rumegi cacarezelor suga bolnav cacat ticalos

pathfinder 13-03-2014 - 12:25

Daca-l intrebi … e normal la cap.
Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!

Pungescu Gazian 13-03-2014 - 13:04

A, pai Aisha la cei 9 ani ai sai era deja foarte batrana!

contra 13-03-2014 - 15:04

Multumim, avem si noi!

contra 13-03-2014 - 15:04

NU VA MAI CERTATI/INSULTATI! SUBIECTUL E FOARTE SERIOS SI GRAV!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult