Acasa InternationalExterne Panzerul Merkel pune tunurile pe greci: Atena n-are nevoie de ajutor!

Panzerul Merkel pune tunurile pe greci: Atena n-are nevoie de ajutor!

scris de Ziua Veche
13 afisari

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat marti, la Bruxelles, ca in opinia sa, Grecia nu are nevoie de sprijin financiar pentru a depasi actuala situatie economica dificila. Declaratia a fost facuta la finalul unei intrevederi avute cu premierul luxemburghez, Jean – Claude Juncker, presedintele ministrilor de finante din zona euro.

 

 

Merkel a precizat ca infiintarea unui Fond Monetar European ar trebui privita ca ultima solutie, subliniind faptul ca Grecia da semne de revenire, datorita masurilor adoptate de autoritatile elene. La randul sau, Juncker a declarat ca acest fond nu ar fi o solutie pentru problemele Greciei. Mai mult, acesta s-a declarat optimist in legatura cu efectele recenetului plan de austeritate al Atenei, care, in opinia sa, va convinge pietele financiare ca Grecia isi poate rezolva singura problemele.

Fondul Monetar European, dar nu si pentru Grecia

Merkel a declarat luni, ca sustine ideea infiintarii unui Fond Monetar European, dupa modelul Fondului Monetar International (FMI), dar a avertizat ca acest lucru nu poate fi realizat fara modificarea Tratatului de la Lisabona. “Consider ca ideea este una buna (…)”, dar, printre altele, trebuie stabilit foarte clar cine va contribui, in ce masura si cat de independent va fi acest Fond Monetar European, a precizat cancelarul german. Potrivit EurActiv, ea a vorbit si despre faptul ca, in forma sa actuala, tratatul nu permite Uniunii sa intervina in astfel de situatii, amintind ca euro se bazeaza pe doua principii: clauza “no bailout” – potrivit careia nici un stat nu poate prelua datoriile altui stat din zona euro – si regulamentul privind defi

citul bugetar, inclus in Pactul pentru Stabilitate si Crestere. Tot luni, Comisia Europeana a anuntat ca, alaturi de Germania, Franta si o serie de alte state din Europa, lucreaza deja la un proiect in acest sens. Totusi, un purtator de cuvant al CE, a precizat ca momentan nu se stie daca fondul va fi doar un simplu instrument financiar sau o noua institutie, cu un buget propriu. Pe de alta parte, Juergen Stark, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat ca un asemenea fond ar fi “extrem de costisitor, ar fi un stimulent gresit si ar impovara statele in care sectorul finantelor publice este solid”. El a mai adaugat ca “un asemenea mecanism nu este compatibil cu principiile unificarii monetare”.

0 comentariu

sorge 26-03-2010 - 16:13

Daca am fi avut PSD si Presedentie si al Guvern ce s ar fi intimplat ?
Renuntau la umbrela NATO si treceau sub umbrela Rusa ?
Sau probabil ,faceau un joc dublu [cum au si mai facut ]si ramineau in curtea NATO ,dar cu specialisti rusi .
Sub orice fel de umbrela ,Romania era obligata sa plateasca .

Octavian Branzei 26-03-2010 - 18:24

Păi ce treabă are armata în toată această afacere? Niciuna!
Toată lumea ştie că nu armata a hotărît ce avioane trebuie cumpărate şi că opinia ei n-a contat. Ministrul Apărării Naţionale e un civil, politician. El dictează, armata se supune. CSAŢ e format din civili, ei hotărăsc, armata se supune.
Atunci de ce să fie armata privită acum cu ochi răi şi mai tîrziu cu ochi buni cînt toată treaba – inclusiv banii! – e hotărîtă doar de politic, armata neavînd decît un vot consultativ de care politicul poate bine mersi să nu ţină cont?
Aşa că toată tărăşenia asta nu cred că afectează într-un fel, negativ sau pozitiv, Marea Mută.
Iar dacă, întîmplător se găsesc proşti să privească armata cu ochi răi ce rost are să ne pese de proşti?

Mr.J.J. 27-03-2010 - 05:44

Aceiasi intrebare s-a pus si inainte de primul razboi si la
al doilea razboi mondial si ca
intotdeauna vor exista din toate partile presiuni politice ramane de vazut daca in situatia economica actuala
a fost aleasa cea mai buna
solutie.

Joe Biden 27-03-2010 - 09:33

Decizia Romaniei de a achizitiona avioane F-16 la mana a doua este salutata de Departamentul de Stat al SUA:“Livrarea acestui sistem va spori considerabil interoperabilitatea Romaniei cu Statele Unite si cu celelalte state membre NATO, ceea ce va face din Romania un membru de si mai mare valoare, intr-o parte importanta a lumii, sustinand in acelasi timp nevoia legitima pentru propria aparare”, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Darby Holladay. „Achizitia va permite Fortelor Aeriene Romane modernizarea flotei invechite, prin achizitionarea de aparate noi si aflate in uz, ceea ce va asigura atat propria aparare aeriana a Romaniei, cat si sustinerea operatiunilor coalitiei”. Totodata, achizitia „va contribui la realizarea obiectivelor de politica externa si securitate ale Statelor Unite, prin intarirea capacitatii Romaniei, un aliat NATO”, a adaugat purtatorul de cuvant american.

Adrian D 27-03-2010 - 15:11

Si daca luam Grippen, cu proiect cu tot, in loc de F16-concepute acum 30 de ani- scadea capacitatea de aparare? Sau deranja ca putem produce singuri avioane de vanatoare?

Adrian D 27-03-2010 - 15:11

Si daca luam Grippen, cu proiect cu tot, in loc de F16-concepute acum 30 de ani- scadea capacitatea de aparare? Sau deranja ca putem produce singuri avioane de vanatoare?

Joe Biden 27-03-2010 - 20:07

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat sambata ca Iranul dispune de rachete care pot ajunge din Grecia, Bulgaria sau Romania. Oficialul NATO a insistat asupra necesitatii unui scut european antiracheta.

Adrian D 01-04-2010 - 19:25

Si scutul ala vine gratis, sau impreuna cu o finantare barosana pentru industria americana?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult