Acasa InternationalExterne Papa Francisc despre situația din cele douǎ Corei

Papa Francisc despre situația din cele douǎ Corei

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Papa Francisc a lansat joi, 14 august, un apel, la sosirea sa la Seul, către cele două Corei să renunțe la acuzații reciproce și să nu mai recurgă la „desfășurare de forțe”.

Papa Francisc

Papa Francisc despre situația din cele douǎ Corei

În prezența președintei Park Geun-Hye și a diverselor autorități ale țării, Papa Francisc, care s-a exprimat pentru prima dată în limba engleză într-un cadru oficial, a salutat „eforturile depuse pentru reconciliere și stabilitate în Peninsula Coreeană și a încurajat aceste eforturi pentru că ele sunt singura cale către o pace durabilă”. Suveranul Pontif nu a menționat niciun moment regimul comunist din Coreea de Nord, evitând în calitate de lider religios să contribuie la deteriorarea relațiilor dintre cele două state, chiar dacă aluziile la nedreptate, persecuție și desfășurare de forțe au vizat în primul rând Phenianul.„Diplomația, în calitate de artă a posibilului, se bazează pe fermitate și convingerea că pacea poate fi obținută prin dialog și ascultare, mai degrabă decât prin acuzații reciproce, critici goale și desfășurare de forțe”, a mai spus el, potrivit Agerpres.

Președinta sud-coreeană Park Geun-Hye, care l-a primit pe Papă la ‘Casa Albastră’, reședința sa oficială, a reamintit că „peste 70.000 de familii rămân despărțite” după divizarea peninsulei la sfârșitul războiului (1950-1953). „Noi dorim reunificarea” peninsulei, a spus ea, subliniind în același timp că ‘Phenianul trebuie să renunțe la programul său nuclear’. Coreea de Nord susține că acest program este dezvoltat în scopuri civile, însă Seulul și Washingtonul suspectează regimul de la Phenian că dorește să se doteze cu rachete balistice cu încărcătură nucleară.

8 comentarii

Ereticul 14-08-2014 - 13:30

Toata lumea din zona doreste reunificarea, dar intrebarea la care nu se poate raspunde este: unificare sub ce regim?

pathfinder 14-08-2014 - 13:42

Pai aia din nord sunt cu 100 de ani in urma celor din sud.
O solutie ar fi un fel de zone „libere economic” in nord, pe modelul celor din China.
In care sa investeasca marile companii din sud.
Dar fara sa renunte la propriile fabrici din sud! 🙂
Si, incet-incet, cand cei din nord vor ajunge la 75% din productivitatea celor din sud, sa se reunifice pasnic.
Dar se doreste asa ceva in nordul comunist si sarac?
Asta-i intrebarea!

Ereticul 14-08-2014 - 13:52

Solutia dvs. poarta deja un nume: Complexul Kaesong. Asa ca da, exista interes si din partea nord-coreenilor. Dar cum in realitate familia Kim nu are nici un interes sa piarda puterea, ramane intrebarea: sunt dispusi sud-coreenii sa se inregimenteze la un „comunism original” (sau „cu fata umana”) de dragul reunificarii?

pathfinder 14-08-2014 - 14:03

Nu-i frumos ce sugerez eu aici dar nu-i mai bun un dictator uman, cu ceva actiuni babane la unele intreprinderi din Kaesong sau eventuale alte zone nou infiintate, care sa duca tara spre normalitate?
Ca atunci cand ai buzunarele plina parca nu mai este asa interesanta slujba de dictator…
Unde mai pui ca asa se poate retrage frumos si usurel, cu protectia asigurata, spre zone mai placute ale globului, cum ar fi de exemplu … Monaco?!?
Totul, binenteles, spre binele amaratilor din nord.

pathfinder 14-08-2014 - 14:04

pline…

Ereticul 14-08-2014 - 14:15

E frumos ce sugerati, dar uitati faptul ca tovarasul Kim are deja buzunarele pline. In fapt, are o intreaga tara „in buzunar” (ma rog, o jumatate). Ce motiv ar avea sa renunte la putere si la garantiile de securitate pe care le are in prezent, in favoarea unei protectii indoielnice oferite de cei pe care zeci de ani i-a numit „dusmani traditionali”?

pathfinder 14-08-2014 - 14:26

Ma cam scarpin la urechea stanga cu mana dreapata … dar nu exista nici un politician sau general din esalonul imediat inferior care sa fie nemultumit si care sa „rezolve” situatia?
Dictatorii nu isi termina intotdeauna mandatul pe viata.
Spun si eu…

Daca cineva doreste intr-adevar sa grabeasca drumul nord-coreenilor spre normalitate solutii se gasesc…

Ereticul 14-08-2014 - 14:35

In cazul de fata nu. Kim este a treia generatie cu mandat pe viata, iar esalonul doi nu sufla in front. Ca daca sufla …

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult