Acasa InternationalExterne Parlamentul de la Budapesta votează noua Constituţie

Parlamentul de la Budapesta votează noua Constituţie

scris de M.A.
3 afisari

Parlamentul de la Budapesta votează luni proiectul noii Constituţii. Una dintre modificările aduse Constituţiei limitează atribuţiile Curţii Constituţionale.

Parlamentul din Budapesta

Parlamentul din Budapesta (foto: nesst.org)

Potrivit proiectului, Curtea nu va mai putea decide pe viitor în privinţa chestiunilor privind bugetul decât în anumite condiţii, transmite Radio România Actualităţi. Astfel, Curtea Constituţională va putea controla şi anula legi referitoare la buget sau taxe numai în cazul în care prevederile acestora aduc atingere demnităţii oamenilor, dreptului la protecţia datelor personale, libertăţii gândirii, conştiinţei şi religiei sau drepturilor aferente cetăţeniei ungare.

Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă, la Budapesta, împotriva viitoarei Constituţii ungare, elaborată la iniţiativa partidului conservator Fidesz al premierului Viktor Orban şi care urmează să fie adoptată luni în Parlament. Contestatarii spun că aceasta încalcă libertăţile fundamentale, este discriminatorie şi antidemocratică. Manifestaţia a fost anunţată în semn de protest faţă de proiectul noii Constituţii de Carta Democratică Ungară, organizaţie înfiinţată la iniţiativa fostului premier socialist, Ferenc Gyurcsany. Oamenii adunaţi în centrul Budapestei au ascultat discursuri, prin care a fost criticat guvernul condus de Viktor Orban şi proiectul viitoarei Constituţii, elaborat de partidul de guvernământ Fidesz. În discursul său, Ferenc Gyurcsany a afirmat că actualul premier a trădat republica, că a călcat în picioare libertatea presei, că foloseşte o parte a procurorilor în scopuri politice, că intimidează instanţele şi că izolează Ungaria de Europa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult